Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
17 januar 2024 21:23
Del på Facebook
F.v. styreleder Eilif Lervik, havnerådsleder Ingrid O. Rangønes og prosjektleder i Campus Kristiansund, Roland Mauseth. Foto: KNH IKS
F.v. styreleder Eilif Lervik, havnerådsleder Ingrid O. Rangønes og prosjektleder i Campus Kristiansund, Roland Mauseth. Foto: KNH IKS

Havnerådet i KNH vedtok i dag å gi 500 000 kroner til et felles laboratorium på Campus Kristiansund.

– Flotte nyheter som vil styrke Campus sin nettverksrolle, skape kompetanseheving på tvers og bidra til ny aktivitet og utvikling ved Campus, sier prosjektleder Roland Mauseth i Campus Kristiansund.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

PCR (polymerase chain reaction) er en metode som brukes for å masseprodusere kopier av en DNA-tråd, og er en viktig komponent ved mange typer DNA-analyser. Metoden kan for eksempel brukes til å identifisere arter som ellers er vanskelig å gjenkjenne, eller finne tilstedeværelsen av alger, dyr, virus og bakterier i mat og fôr, jord- og vannprøver.

Roland Mauseth, prosjektleder i Campus Kristiansund, forteller at det har vært et ønske hos aktørene i regionen å etablere felles laboratorier og simulatorer i det nye Campus-bygget.

– De fleste virksomhetene har ikke ressurser eller behov som kan forsvare å etablere slike fasiliteter selv, men vil ha nytte av å dele dem med andre, sier Mauseth.

Bakgrunn for prosjektet med å etablere en felles PCR-lab er at Norsøk (Norsk senter for økologisk landbruk) på Tingvoll har en uutnyttet PCR-maskin, som de ønsker å tilby fellesskapet på Campus. Maskinen er noe av det som trengs til en slik lab, men prosjektet trenger også midler til innkjøp av ytterligere utstyr, infrastruktur og drift.

Avanserte analysemetoder

Støtten fra Kristiansund og Nordmøre Havn IKS (KNH) er på 500 000 kroner og gis over tre år. PCR-laben vil kunne brukes til analyser av biologisk materiale for mange bransjer, også for marin og maritim industri (fiskebiologi, forprøver, vannprøver fra skip og lignende). Slike analyser er relevante for blant andre Møreforsking, NIBIO og helsefaglige miljøer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Her kan vi oppnå kompetanseheving på tvers av forskingsinstituttene og andre aktører, og tilby analyser lokalt som er relevant både for næringsliv og offentlig forvaltning. Dette vil skape samarbeid, tiltrekke nye aktører og mer aktivitet til Campus Kristiansund. Spesielt nyttig vil det være å få med seg biomarine aktører og havbruksnæringen, sier Mauseth.

Bidra til bærekraftig utvikling

Havnerådsleder Ingrid O. Rangønes er glad for at eierkommunenes representanter i havnerådet stemte ja til styrets innstilling om å støtte etableringen.

– Campus Kristiansund er et viktig utviklingsprosjekt for byen, regionen og resten av landet. Det blir fokus på hav og helse med samlokalisering av utdanning og forskning, næringsliv og utviklingsmiljø. Det er viktig at vi som havneselskap er med og støtter slike prosjekt som kan få stor betydning for alt fra kunnskapsnivå og konkurransekraft til folkehelse, sier Rangønes.

Etter salg av Hitra kysthavn sitter havneselskapet i år igjen med et betydelig overskudd. I fjor ble det også utløst en kompensasjon på over 10 millioner kroner for avgivelse av deler av tomten til Campus Kristiansund.

– Vi mener det er både riktig og viktig å gi tilbake til samfunnet vi er en del av. Neste år skal vi redusere gjeld, og vi skal i gang med store investeringer på Smøla gjennom kaiutbygging på Vikan. Etter hvert står flere utviklingsprosjekter ute i eierkommunen for tur. Alt dette er med og styrker havneselskapets posisjon i regionen, sier Rangønes.

Historisk sjanse

– Vi har et medansvar for biologisk, økonomisk og kunnskapsmessig bærekraft på Nordmøre. En god oppstart på Campus Kristiansund er en historisk sjanse til å påvirke vekst og utvikling for mange generasjoner i regionen vår. Styret vurderer at en PCR-lab er både nyttig og konkret, og en fin måte å skape samarbeid på. Derfor har vi anbefalt at prosjektet får innvilget støtte fra KNH, sier styreleder Eilif Lervik.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse