Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 januar 2024 06:57
Del på Facebook
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er i Berlin på den store messen Grüne Woche for å fremme norsk mat og matspesialiteter. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er i Berlin på den store messen Grüne Woche for å fremme norsk mat og matspesialiteter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Satsingen på lokal matproduksjon har nådd målet om 10 milliarder lenge før fristen i 2025. Nå setter regjeringen nytt mål om 25 milliarder innen 2035.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er i Berlin hvor han denne uken deltar på den landbruks- og matmessen Grüne Woche i Berlin. Messen, som har blitt arrangert siden 1926, er også et internasjonalt møtested for politikere, landbruks- og næringsmiddelindustrien.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi skal heie på norsk lokalmat her i Berlin, sier Pollestad som startet oppholdet med å besøke matavdelingen Tysklands største varehus KaDeWe onsdag ettermiddag.

Der fant han også flere norske spesialiteter fra både større og mindre produsenter i hyllene.

Vil doble norsk lokalmat

Norge deltar med en hel delegasjon og Pollestad er under årets besøk særlig opptatt av å fremme norsk lokalt produsert mat. Han viser til at myndighetenes satsing på å fremme lokal produksjon har gått over all forventning. Nå vil han gå inn for å få en dobling av produksjonen de neste ti årene.

– Vi omsetter i dag lokalmat som har en lokal identitet og særegent historie for 12–13 milliarder kroner i året. Det som er viktig for meg er at dette er tilgjengelig, sier Pollestad til NTB.

For ti år siden ble det vedtatt en handlingsplan som skulle øke omsetningen av lokalt produsert mat og drikke fra norske gårdsbruk fra 3,5 milliarder til 10 milliarder kroner årlig innen 2025. Denne satsingen har gått over all forventning. Med Senterpartiet ved roret for landbrukspolitikken vil Pollestad legge en enda mer ambisiøs plan for veien videre.

25 milliarder

– Innen 2025 skulle vi nå en omsetning på 10 milliarder kroner. Nå som vi har nådd dette målet, har jeg tenkt at vi ikke skal stoppe her, men ta det videre, sier Pollestad.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– En ny ambisjon, et nytt mål er vi innen 2035. skal ha en omsetning på 25 milliarder kroner av lokal norsk mat, sier Pollestad.

Han trekker fram betydningen av økt norsk matproduksjon, at den skjer lokalt på bondegårder og kan bidra til økt lønnsomhet og bosetting.

– Det er gjort mye, men jeg tror det fremdeles er mye uforløst potensial og at dette er noe folk i Norge ønsker. Mange er opptatt av matpriser, men også smak og lokal forankring. Dette kan dessuten også være et viktig bidrag til å øke selvforsyningen i Norge, sier Pollestad, som bare ser positive sider ved en slik satsing.

Mindre enheter

Mens Europa sliter med salmonellautbrudd og forekomster av svinepest, har Norge så langt klart å holde slike dyresykdommer unna.

Pollestad ser ikke bort ifra at satsing på lokalmat fra mindre dyrehold også har elementer i sammenheng med dyrehelse og smittesituasjon.

– Stordrift kan være oppskrift på billig mat, men kanskje ikke på god beredskap. Det er mange ting på matfeltet som er knyttet opp mot hverandre. Det er ikke gitt at lokalmat skal være dyr mat – men det skal gi bonden den merverdien av foredling som skjer, sier Pollestad.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse