Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 januar 2024 11:09
Del på Facebook
Andelen og antallet barn som levde i familier med lav inntekt, var i 2022 på det laveste nivået siden 2016. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Andelen og antallet barn som levde i familier med lav inntekt, var i 2022 på det laveste nivået siden 2016. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Antallet barn som tilhørte en husholdning med vedvarende lave husholdningsinntekter i 2022, var det laveste siden 2016.

For andre år på rad ble både antallet og andelen redusert, viser Statistisk sentralbyrås inntekts- og formuesstatistikk for husholdninger.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det skjer til tross for at inntekten til norske husholdninger sank med 1,4 prosent, og andelen og antallet personer med årlig lav inntekt økte svakt.

– Ikke i mål

I perioden 2020 til 2022 var det 102.600 barn, eller 10,6 prosent av alle barn under 18 år, som tilhørte en husholdning med vedvarende lav inntekt.

Det er bra at andelen barn som lever i fattigdom, blir mindre, men vi er ikke i mål, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

– Det er bra at færre barn lever i fattigdom, men det er fortsatt for mange. Vi tar aktive grep for å gi trygghet og mulighet til alle gjennom billigere barnehage og gratis SFO, og stadig flere har mulighet for en fast inntekt gjennom arbeid, sier hun til NTB.

– Hvilke grep?

Dette er årets beste nyhet så langt, slår Venstre-leder Guri Melby fast, men mener regjeringen bør øke barnetrygden enda mer.

– Det er bra inkluderingsministeren sier at regjeringen tar «aktive grep», men hun nevner ikke grepet vi vet vil bety mest: barnetrygden. Har hun ikke lest rapporten til ekspertutvalget for barn i fattige familier? De slår fast at vi kan halvere antallet barn som vokser opp i fattigdom om barnetrygden økes kraftig og skattlegges, sier hun til NTB.

Annonse
Annonse

Høyre-nestleder Tina Bru tar også til orde for å øke barnetrygden og senke skattene. Hun påpeker samtidig at migrasjonskrisen i 2015 økte antallet barn som vokste opp i vedvarende lav inntekt, kraftig.

– Nå må vi unngå at mange ukrainske barn havner på samme statistikk. Det viktigste vi kan gjøre er å få foreldrene ut i jobb, sier hun til NTB.

Vil øke barnetrygden mer

SV-leder Kirsti Bergstø mener tallene viser at partiets politikk, nettopp å øke barnetrygden, fungerer.

Rødts Mimir Kristjansson sier at tallene er uakseptable og ber også regjeringen fortsette å øke barnetrygden og heve andre sosiale ytelser.

– Vi må både øke inntektene til barnefamilier med dårlig råd og kutte regningsbunken deres. Prisene på barnehage og SFO bør reduseres videre fremover, og flere tilbud for barn bør bli gratis, som tilgang til svømmehaller og museer, sier han til NTB

Økte fram til 2020

2022-tallene er en nedgang på 0,7 prosentpoeng, tilsvarende 8100 barn, sammenlignet med perioden 2019 til 2021.

Før denne nedgangen var det en lang periode med til dels kraftig økning, ifølge SSB, der toppunktet ble nådd i 2018 til 2020. Da var det 115.000 barn som tilhørte familier med lav inntekt, en andel på 11,7 prosent.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse