Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 februar 2024 12:21
Del på Facebook
St. Olavs hospital har oppdaget nok en feil ved journalsystemet Helseplattformen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
St. Olavs hospital har oppdaget nok en feil ved journalsystemet Helseplattformen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

St. Olavs hospital har avdekket en feil ved Helseplattformen der pasienter forsvinner fra ventelistene. Ved månedsskiftet berørte feilen 567 pasienter.

– St. Olavs hospital oppdaget nylig at pasienter forsvinner fra ventelistene når sykehuset nå har brukt Helseplattformen i mer enn ett år, skriver sykehuset i en pressemelding tirsdag.

Annonse
Annonse

Ifølge St. Olavs hospital skyldes dette at journalsystemet Helseplattformen har innebyggede regler for utløpsdato på forordninger, som for eksempel kan være henvisninger og bestillinger av prøver.

– Når utløpsdatoen er overskredet, er ikke disse pasientene lenger synlig i ventelistene, og sykehuset mister oversikt over pasienter som venter på behandling/utredning/kontroll, skriver sykehuset i pressemeldingen.

Iverksetter tiltak

NTB har bedt om en kommentar fra Helseplattformen, men konstituert kommunikasjonssjef Frode Nikolaisen viser til en uttalelse på deres nettsider.

Her sier konstituert administrerende direktør Siri Berg at utløpsdato på enkelte forordninger er satt for å unngå at arbeidslistene fylles opp med gamle forordninger.

– Vi er i dialog med Epic for å endre på dette, og det vil umiddelbart bli iverksatt tiltak slik at forordningene ikke forsvinner fra ventelister. Dette skjer i samarbeid mellom Helseplattformen AS og andre aktører, sier Berg.

567 pasienter berørt

Per 1. februar er 567 pasienter berørt av feilen.

Annonse
Annonse

– Etter sykehusets gjennomgang av disse pasientene er det 67 pasienter som må følges opp av sine respektive klinikker med tanke på videre vurdering. Det innebærer vurdering av potensielle konsekvenser og iverksetting av nødvendige behandlingstiltak dersom det er grunnlag for det, skriver St. Olavs hospital.

Klinikkene ved sykehuset kontakter nå de 67 pasientene som må følges opp.

Sykehuset sendte tirsdag en bekymringsmelding til Statens helsetilsyn om feilen. I brevet står det at en fjerning av regelen som fører til at pasientene forsvinner fra ventelistene, krever utvikling av systemet som ikke vil bli levert før senere i 2024.

Sykehusdirektør Grethe Aasved sier at det er svært viktig for pasientsikkerheten at ingen pasienter faller ut av ventelistene på grunn av en slik innebygget regel i journalsystemet.

– Det iverksettes nå flere tiltak i samarbeid med Helseplattformen for å ivareta pasientsikkerheten inntil det foreligger en endring i journalløsningen. Dette haster, da problemet øker i omfang når vi nå har passert ett år etter innføring av Helseplattformen, sier hun.

Fulgt av feil

Helseplattformen er en felles digital plattform for hele helsetjenesten i Midt-Norge.

Målet da den ble innført i november i 2022 ved St. Olavs hospital i Trondheim, var bedre informasjonsflyt og økt pasientsikkerhet, men siden innføringen har det blitt avdekket en rekke feil og uønskede hendelser.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet som er hovedargumentet frå di side er at Otrøya og Gosssen skal få fastlandssamband. Og det kan bare skje ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet er det eg har sagt. Fergefri veg til Otrøya er i realiteten ein konsekvens av fergefri E39 frå Ålesund ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse