Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 februar 2024 14:54
Del på Facebook
Denne uken er det varslet moderat snøskredfare ved flere skidestinasjoner i landet. Bildet er tatt ved Totten i Hemsedal skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB
Denne uken er det varslet moderat snøskredfare ved flere skidestinasjoner i landet. Bildet er tatt ved Totten i Hemsedal skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB

Det er moderat snøskredfare ved samtlige skidestinasjoner i landet denne uken, og skikjørere anbefales generelt å holde seg i de oppmerkede løypene.

– Hvis man ikke har evne eller kunnskap til å gjøre egne vurderinger av den lokale skredfaren, anbefaler vi at man holder seg til terreng som er mindre bratt enn 30 grader, sier vaktleder Markus Eckerstorfer i snøskredvarslingen hos NVE til NTB.

Annonse
Annonse

Vaktlederen understreker at rådene først og fremst gjelder for skikjørere som skal ferdes utenfor de oppmerkede løypene.

Denne uken er det varslet moderat snøskredfare ved flere populære skiferie-destinasjoner, blant annet i Jotunheimen, Hallingdal og i Hardanger ned til Vest-Telemark.

– Varselet for snøskred her er moderat. Det vil si at det er lokalt ustabile forhold, og at det går an å utløse skred enkelte steder. Vi venter ikke store skred, men likevel store nok til at de vil kunne dekke en hel person, sier Eckerstorfer.

Rådene som kan gjøre deg trygg

Overordnet anbefaler Eckerstorfer at man følger varslene på varsom.no eller i Varsom-appen.

– Der finner man et kart over området man er interessert, og skredterrenget er tegnet inn. Holder man seg utenfor det, er man trygg, sier han.

Ved moderat snøskredfare er det mulig å gjennomføre lokale vurderinger, men Eckerstorfer anbefaler likevel de fleste å være forsiktige.

Årsaken er blant annet at vedvarende svake lag lenger ned i snøoverflaten gjør det vanskelig å vurdere skredfaren fra overflaten.

– Hvis man har litt mer kunnskap og erfaring, kan man forsøke å grave i snøen og gjøre vurderinger ut fra det, men generelt krever forholdene nå at man velger et konservativt rutevalg, sier Eckerstorfer.

Man bør være særlig forsiktig i områder hvor det ligger fersk fokksnø, samt ved skoggrensen og i åpne konvekse heng, står det på varsom.no.

Drønnelyder i fjellet er også en indikator på at skredfaren er stor.

Annonse
Annonse

De mest utsatte områdene

Eckerstorfer forteller at snøskredvarslingen allerede har registrert flere personutløste skred i løpet av helgen, både i Indre Sogn og Hallingdal.

Lørdag ble fem personer rammet av et snøskred i Hemsedal. Ingen ble alvorlig skadd, men de involverte mistet noe skiutstyr og måtte få hjelp til å komme seg ut av fjellet, skrev Sørøst politidistrikt om saken.

I disse områdene er det varslet moderat til betydelig snøskredfare mandag:

* Helgeland

* Indre Sogn

* Indre Fjordane

* Jotunheimen

* Hallingdal

* Vest-Telemark

For oversikt over skredfaren i hele landet kan man besøke varsom.no.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse