Samtlige politiske partier i Kristiansund bystyre stiller seg bak en uttale om den foreslåtte flyttingen av protesekirgurgi fra Kristiansund sykehus til SNR Hjelset.
Her er uttalen gjengitt i sin helhet.
Bystyret står samlet bak ordfører Kjell Neergaard sitt åpne brev til Administrerende direktør Lødemel, datert 11. juni, og reagerer kraftig på Helse Møre og Romsdal sine planer om å flytte protesekirurgien fra SNR Kristiansund til SNR Hjelset, noe som vil være ødeleggende for det ortopediske fagmiljøet som over år er bygd opp i Kristiansund
Det politiske miljøet i Kristiansund oppfatter at denne handlingen er i strid med det befolkningen er forespeilet av tilbudet som skal være i SNR Kristiansund.
Ved Kristiansund sykehus har et svært kompetent og anerkjent lege – og forskningsmiljø innen ortopedi, vist til fantastiske akademiske prestasjoner, effektivitet og medisinskfaglige resultater, tross all støy rundt sykehussak i Nordmøre og Romsdal.
Det unike arbeidet utført av dette miljøet, har potensial for betydelige synergieffekter ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Derfor virker det hverken faglig fundert eller ressurseffektivt å avbryte dette arbeidet på tampen av ferdigstillelse av prosjektet, spesielt når det er fellesskapets ressurser som har finansiert det.
Det er viktig at beslutninger som fagdirektør Solligård foreslår blir gjenstand for politisk oppmerksomhet, da det lokale politiske nivået har ansvar for å sikre at samhandlingen mellom kommune og stat fungerer som det skal. Det er også naturlig at Helse- og omsorgsdepartementet vurderer konsekvensene av slike beslutninger i tråd med overordnede mål og hovedmål i Oppdragsdokumentet, spesielt med tanke på å styrke forskning, innovasjon og kompetanse, samt sikre bærekraftig ressursbruk.
Det har gått en uke siden fagdirektør Solligårds anbefaling, og vi registrerer reaksjonene, spesielt fra det ortopediske fagmiljøet. Solligård hevdet å anbefale flytting fra et «erfarings – og kompetanseståsted». Vi registrerer videre at administrerende direktør Lødemel sier de vil «bruke mer tid på å kommunisere med fagmiljøet» Dette viser med tydelighet at det ikke har vært et godt nok grunnlag for å ta en slik beslutning og at mange sider ved saken ikke er godt nok utredet og belyst.
At en slik beslutning ikke skal være en styresak i Helse Møre og Romsdal, høres ikke ut som en korrekt prosess. Styret har et forvaltnings – og tilsynsansvar, samt ansvar for å fastsette planer og budsjetter, og de har ansvar for en forsvarlig organisering av foretaket.
Styret skal føre tilsyn med den daglige ledelse og tilsyn med foretakets virksomhet og at den drives i samsvar med målene, vedtektene, styringskrav og vedtatte planer og budsjetter. Styret skal holde seg orientert om foretakets virksomhet og økonomiske stilling. En slik beslutning som nå ønskes administrativt fattet, berører svært mange av styrets ansvarsområder. Det kan derfor ikke være slik at det er administrerende direktør som skal instruere styret hva deres oppgaver er, styret må ta sitt ansvar selv.
Bystyret i Kristiansund forventer at styret, fagdirektør og administrativ direktør bruker sommeren, eller den tiden som må brukes, for å sikre det beste helsetilbudet for befolkningen i samsvar med overordnede mål og Oppdragsdokument.
Det er også en klar forventning om at Helse – og omsorgsdepartementet følger opp for å sikre etterlevelse av egne retningslinjer.