Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 mai 2017 21:22
Del på Facebook
Michael Tetzschner. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Michael Tetzschner. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget vedtok tirsdag å gjeninnføre muligheten til å stryke kandidater ved lokalvalg.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og SV stemte imot representantforslaget fra Høyre og Frp. Venstre var delt: tre stemte for, mens én representant stemte imot, viser Stortingets voteringsoversikt.

I forkant av kommunevalget i 2003 vedtok Stortinget å fjerne muligheten til å stryke kandidater ved kommunevalg. I 2010 foreslo Høyre å gjeninnføre muligheten, men fikk ikke nok støtte for å få det gjennom på Stortinget. I 2015 forsøkte de på nytt.

En belastning å bli strøket

En av de seks representantene som sto bak forslaget, er Høyres Michael Tetzschner som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Han vil gi velgerne mer direkte innflytelse på personvalgene.

– En naturlig ende å begynne i er å gjeninnføre det folk var vant til: At de både kan gi et ekstra kryss, men også stryke kandidater de ikke er så begeistret for, sa Tetzschner til Aftenposten høsten 2015, da forslaget ble fremmet.

I 2003 ble fjerning av muligheten til å stryke kandidater begrunnet med at stryking kunne gå spesielt ut over kandidater med innvandrerbakgrunn, men også kvinner. Det ble også vist til at det kunne være en tøff belastning for kandidater å bli strøket mye.

– Negativ effekt

En analyse fra Institutt for samfunnsforskning fra 2009 viste at kjønns- og alderssammensetningen i kommunestyrene ikke ble påvirket av strykeadgangen.

Toppkandidatene og andre som sto høyt på listene, fikk flest strykninger. Kvinner fikk noe flere strykninger enn menn, og unge kandidater noe flere strykninger enn de eldste. Strykninger har imidlertid en effekt på hvem som havner i kommunestyrene. 12 prosent av representantene som ble valgt i 1999, ville ikke ha blitt valgt uten strykninger.

Institutt for samfunnsforskning slo imidlertid fast at gjeninnføring av strykninger vil ha en negativ effekt på valgbarheten til kandidater med innvandrerbakgrunn. Forskerne sammenlignet lokalvalgene i 1999, da det var anledning til å stryke, med valget i 2003, da denne muligheten var fjernet.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse