Alle som reiser med Kystekspressen kan ikke unngå å legge merke til Ringholmen, som ligger ytterst ved Hammersundet mot Edøyfjorden. Her har det fra tidlig på 1900-tallet vært fiskemottak med klippfisk- og tørrfiskproduksjon. Fiskeværet på Ringholmen var i sin tid Tustnas største arbeidsplass. Etter hvert ble fiskemottaket avviklet og øya med bygninger ble lagt ut for salg.
Tove og Øyvind Jünge hadde reist mye med Smølaferga, som da gikk i rute fra byen gjennom Hammarsundet til Straumen. De hadde festet seg ved den idylliske holmen med bryggene. I 1986 bestemte de seg for å kjøpe Ringholmen og la ned en stor innsats for å bygge opp restaurant-, opplevelses- og overnattingsstedet som fikk navnet Ringholmen Sjøhus. De har tatt vare på den gamle atmosfæren i bryggene med de store fiskehjellene på svabergene, slik at stedet har bevart sitt historiske særpreg. Etter hvert ble det bygd flere rorbuer med overnattingsplasser samt et marinanalegg for båtturister.
Ringholmen er kjent for sin gode mat, med bacalaoen som et av høydepunktene på menyen. I sommerhalvåret er det åpent for båtturister. Andre som kommer bilveien, kan kjøre til Vestnes kai like ved Leira og bli hentet over sundet i båt. Kystekspressen mellom Kristiansund og Trondheim kan også anløpe ved signal. Driften av Ringholmen Sjøhus er ellers i hovedsak basert på kurs, konferanser og andre tilstelninger.
Det er en opplevelse å være på Ringholmen, midt i den fantastiske Tustna-skjærgården, som også egner seg godt til forskjellige aktiviteter. Når det passer, stiller Øyvind Jünge opp og forteller entusiastisk om historien til fiskeværet. For ca 10 år siden kom det andre interessenter inn på eiersiden av Ringholmen, men etter noen år tok Tove og Øyvind Jünge over stedet igjen for å kunne drive det videre slik som det ble gjort tidligere. Vi anbefaler alle som er glad i kystkultur og god mat å ta et besøk i havørnens rike.
Ringholmen har beholdt sitt historiske særpreg. Her fra restauranten i 2. etasje på brygga. (Foto: Terje Holm)
Væreier Øyvind Jünge har, sammen med sin kone Tove, lagt ned en stor innsats for Ringholmen Sjøhus. (Foto: Terje Holm)
Pyntet til fest. Ringholmen er et populært sted for arrangementer. (Foto: Terje Holm)
Ringholmen sett fra marinaen med Leira i bakgrunnen. Legg merke til den gamle varden foran bygningene. (Foto: Terje Holm)
Ringholmen er kjent for god mat. Bacalaoen smaker fortreffelig! (Foto: Terje Holm)
De gamle fiskehjellene forteller en historie fra fiskeværets glansdager. (Foto: Terje Holm)
Detaljer i brygga som skaper en historisk stemning. (Foto: Terje Holm)