Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Thomas Robertsen
Artikkel
09 juni 2017 20:59
Del på Facebook
Magnus Carlsen under pressekonferansen før Norway Chess. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Magnus Carlsen under pressekonferansen før Norway Chess. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den supersterke eliteturneringa Altibox Norway Chess ble sparket i gang tirsdag i denne uka. I ei god uke framover vil hele sjakkverdens oppmerksomhet være rettet mot Stavanger og den femte utgaven av denne turneringa. Ratingsnittet på fantastiske 2797 gjør dette til en av tidenes sterkeste sjakkturneringer. Verdensmester Magnus Carlsen er favoritt i den ti mann store gruppa, hvor vi blant annet finner vi fire spillere med over 2800 i rating og ikke mindre enn tre verdensmestre på startstreken.

Magnus har tradisjonelt hatt store utfordringer når han har spilt i hjemlandet, men vant denne turneringa i fjor i sitt fjerde forsøk. Den seiersvante nordmannen har likevel ikke vært like suveren i det siste halvåret og er nok ivrig etter å vise hvem som er den ubestridte verdenseneren. Han kommer til å få kamp til døra og får ingen hvileskjær gjennom de ni rundene turneringa varer. Men Magnus går ikke av veien for ei utfordring og god motstand bruker å skjerpe hans eget spill.

Norsk media dekker generelt det meste Magnus gjør. Fokuset blir ikke mindre på hjemmebane og de fleste har fått med seg saker om så vel ny kjæreste, som ny hårsveis og briller. Jeg håper hovedpersonen selv klarer å skjerme seg fra det meste som ikke handler om sjakk under turneringa, i så måte er det garantert lurt å ha trener Peter Heine Nilsen tilstede i Stavanger. Tar en med god oppladning, gode forberedelser og en spillesugen Magnus, ligger det meste til rette for at favoritten innfrir på nytt.

Og dersom det skulle bli stang-ut, så håper jeg Magnus viser at han er blitt bedre til å takle motgang enn han har vist i enkelte turneringer gjennom det siste året. Det er greit å være en vinnerskalle og han vil aldri bli komfortabel med å ikke vinne. Men han er, om han vil eller ikke, en viktig rollemodell for mange unge sjakkspillere her til lands. Da bør han gå foran og vise storhet også når han ikke vinner.

I så måte er forrige VM-motstander, Sergej Karjakin, en å se opp til. Karjakins eksemplariske oppførsel, både etter å ha tapt et VM-parti og ikke minst etter selve matchen, har gitt han mange fans i Norge. Han deltar for tredje gang i Norway Chess og vant de to første utgavene i 2013 og 2014. I det innbyrdes oppgjøret i 2013 var det likevel Magnus som trakk det lengste strået. Vi går inn i partiet etter hvits (Karjakins) 41. Lg4

Sergey Karjakin - Magnus Carlsen

Norway Chess Tournament Sandnes NOR (5), 13.05.2013

Illustrasjon

Magnus har tidligere i partiet klart å snu ei vanskelig stilling og står nå til vinst. Han har ei bedre kongestilling, mer aktive brikker, samt en farlig fribonde på c4. Diagonalen a8–h1 er også svært utsatt og hvits brikker har mer enn nok med å dekke opp alle de svake feltene. Sorts avslutning er like klinisk som den er instruktiv.

41...h5! Først skal løperen passiviseres så mye som mulig.

42.Bd1 c3! Et flott trekk! Sort utnytter hvits svake andrerad og får fribonden spilt ytterligere frem. Et fint eksempel på det taktiske temaet avledning.

43.Qf2 Det er ikke bedre trekk.

43.Qxc3? Qa2+! 44.Qc2 Qxc2+ 45.Bxc2 Re2+

43...Rf5! Dronninga skal ikke få fred. Nå forsøker sort å bruke f-linja for å trenge gjennom.

44.Qe3 Dersom hvit nå får spilt Lc2 kan han håpe på litt motspill. Magnus er nådeløs og tillater ingenting.

44...Qf7! Dekker e8 og truer tårnsjakk på f2.

45.g4 Hvits konge gisper febrilsk etter luft.

45...Re5! Igjen et power-trekk fra Magnus. Hvit kan ikke ta tårnet heller fordi sort da setter matt i to trekk etter Df2+. Igjen avledning av ypperste merke.

46.Qd4 Qc7! Den totale dominans. Det er vanskelig for Karjakin å dekke seg opp mot sorts trusler som c2 og avdekkersjakker med tårnet. I denne stillinga valgte han like greit å gi opp. Vi tillater oss to tenkte muligheter og vakre mattbilder.

  1. A) Rg3 h4 48.Rxc3 Re1+ 49.Rxc7 Rh1# eller¨
  1. B) Qf4 Re2+! 48.Kg3 g5 49.Qxc7 h4#

Illustrasjon

0–1

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse