Totalt 27 110 mennesker tok turen til Aqua Nor 2017 som ble arrangert i Trondheim fra 15. – 18. august. Det er ny rekord. Det kom besøkende fra 71 forskjellige land og hele 600 utstillere fra 25 forskjellige nasjoner var representert. Og Nordmørsbedriftene markerte seg sterkt. Nordmøre er et innovativt kraftsenter innen havbruksnæringen. Men det er en godt bevart hemmelighet. I årene som kommer kan dette bli meget stort og vi kan skape tusenvis av arbeidsplasser..
Mitt håp er at vi i 2019 når AquaNor igjen arrangeres, kan samles i en hall for å vise hvilken fantastisk bredde vi har. Og jeg er overbevist om at om to år vil vi stå enda sterkere på Nordmøre.
Denne gangen var Nordmørsbedriftene spredd over hele messeområdet. Noen bedrifter var samlet i en felles Vestlandet-stand for fylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det var slett ikke vellykket. Både de deltakende bedriftene fra Møre og Romsdal samt den politiske og administrative ledelsen i fylket, var enig om at dette ikke var noen god løsning. Men skal vi lykkes bedre neste gang må det planlegges på en helt annen måte enn det som synes å være tilfelle denne gangen. Vi har folk som har god erfaring fra slike messearrangement, og de må brukes. Vi må stole på egne krefter.
Nordmøre ligger midt i det blå eventyret. Vi har bedrifter som har utviklet produkter som på sikt kan bli betydelige eksportvarer for en hel verden som i fremtiden må skaffe seg langt mer mat nettopp fra havet. Klippfisken satte Kristiansund og Nordmøre på verdenskartet. Alle vet hvilke inntekter det ga. Nå kan oppdrettsnæringen gi oss en ny æra. Eksport av oppdrettsfisk av beste kvalitet kan mangedobles, men eksport av utstyr for oppdrettsnæringen kan bli langt større.
På AquaNor hadde jeg gleden av å møte både fiskeriminister Per Sandberg og statssekretær Roy Angelvik for å fortelle om de fantastiske resultatene vi så langt har hatt med pilotmerda «Salmone Home NO 1» som vi har utviklet i Fishfarming Innovation as sammen med Nekton Havbruk og de innovative folkene i Smølens Handelskompani.
I løpet av høsten starter vi forhåpentligvis med utbygging av en stor ny industri på Averøya som skal serieprodusere store betongmerder for laks og andre fiskeslag. Jeg ser frem til den dagen da vi kan offentliggjøre planene for dette prosjektet. Men vi er bare en av mange aktører på Nordmøre som virkelig har sett mulighetene i Havrommet. Vi har et allsidig forskningsmiljø, vi har gründere og vi har innovative folk som ser mulighetene. Og vi har produsenter som kan skape verdensprodukter.