Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
01 november 2017 09:30
Del på Facebook
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen orienterer pressen om de norske posisjonene foran klimaforhandlingene i Bonn. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen orienterer pressen om de norske posisjonene foran klimaforhandlingene i Bonn. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaminister Vidar Helgesen (H) advarer mot å stenge døra for oljeselskapene under klimatoppmøtet i Bonn. Han håper EU og Kina vil fylle tomrommet etter Trump.
Gjennomføringen av Parisavtalen blir et hovedtema når klimaforhandlere fra hele verden møtes i Bonn i Tyskland neste uke. Klimaavtalen, som ble undertegnet av 196 land for to år siden, er under press fordi president Donald Trump har besluttet å trekke USA fra avtalen.

Frykten er til stede for at land som Pakistan, Saudi-Arabia og Egypt vil bruke USAs beslutning som et påskudd til å redusere egne ambisjoner.

– Partnerskapet mellom EU og Kina er helt avgjørende. De sa da Trump varslet uttrekk at de var villige til å ta et lederskap, sier Helgesen til NTB. I praksis ser han for seg at EU vil spille en nøkkelrolle i å sammenkalle landene på kritiske tidspunkter og prøve å finne løsninger, men det aller viktigste blir hvordan Kina posisjonerer seg.

– Det er mange store, små og mellomstore land som ser til hva Kina gjør. En konstruktiv oppførsel fra Kina, som vi forventer og antar, vil bidra til å lirke ting på plass, sier han.

Vil unngå fiasko
Selv legger ikke Helgesen lista altfor høyt når det gjelder egne forventninger til klimatoppmøtet.
– Bonn-møtet skal legge forholdene til rette for at 2018-møtet blir en suksess. Det er da de store beslutningene skal tas, om regelverket for Parisavtalen og om hvordan vi sammen skal øke ambisjonene hvert femte år, sier han.

– Det viktigste blir derfor å sørge for at klimaforhandlingene ikke går av sporet. Det kan bli riktig ille hvis klimatoppmøtet ender i skjæring. Hvis man ikke hører så mye fra dette klimatoppmøtet, så er det med andre ord et godt tegn, tilføyer han.

Ved siden av diskusjonene om regelverket som følger Parisavtalen, er spørsmål om finansiering av klimatiltak blant fallgruvene i Bonn.

Vil ha vekk oljeselskapene
Et delikat spørsmål som indirekte angår norske myndigheter, handler om oljeselskapenes adgang til klimakonferansen. Grønne politikere kjemper for å kaste det de kaller oljelobbyen ut av konferansesalene, og EU-parlamentet har vedtatt en resolusjon som brukes som et argument i den retning.
Resolusjonen problematiserer det som beskrives som motstridende interesser og tar til orde for retningslinjer eller prosedyrer som fremmer åpenhet. Den svenske EU-parlamentarikeren Max Andersson fra Miljøpartiet De Grønne sa det tydeligere i plenumsdebatten :

– Den skitne kull- og oljelobbyen kommer også til å være i Bonn. De har en økonomisk interesse i å forsinke, vanne ut eller hindre klimaløsningene. Oljelobbyen bør ikke få lov til å forurense klimapolitikken, sa han.

Helgesen advarer
Ideen om å stenge oljeselskapene ute fra klimakonferansene er noe Helgesen advarer imot.
– Alle aktører som er villige til å være med på det grønne skiftet, har en plass på klimakonferansen. Den skal være inkluderende, sier han.

– Hvis man prøver å stenge enkelte aktører ute fra konferansen, så vil de finne andre og mindre gjennomsiktige måter å prøve å påvirke på. De kommer uansett ikke inn i de viktige forhandlingsrommene. Der er det regjeringene som sitter, tilføyer han.

Trass i USAs varslede uttrekk vil landet være representert under klimatoppmøtet med alle rettigheter. I tillegg vil amerikanske representanter fra by- og delstatsnivå være på plass, blant dem California-guvernør Jerry Brown, som legger turen innom Norge før han reiser til Tyskland.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse