Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 oktober 2018 11:55
Del på Facebook
Venstres stortingsrepresentant Abid Raja mener Khashoggi-saken må føre til norske sanksjoner mot Saudi-Arabia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Venstres stortingsrepresentant Abid Raja mener Khashoggi-saken må føre til norske sanksjoner mot Saudi-Arabia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstres Abid Raja mener Norge må vurdere å trekke oljefondet ut av Saudi-Arabia og stanse all eksport av militært materiell til landet.

Raja, som er visepresident på Stortinget og Venstres representant i utenriks- og forsvarskomiteen, mener Norge må ha en større debatt om forholdet til Saudi-Arabia etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Oljefondet har økt sine investeringer i Saudi-Arabia med 75 prosent siden Mohammed bin Salman overtok som kronprins og de facto leder, fra 3,9 milliarder kroner i 2016 til drøyt 6,8 milliarder kroner ved siste årsskifte.

– Rent etisk og moralsk synes jeg det er vanskelig å forsvare at Norge har økonomiske interesser i Saudi-Arabia, sier Raja til NTB.

Etikkrådet for oljefondet har i dag ikke anledning til å ekskludere land, bare enkeltselskaper, men dette bør Norge vurdere å endre, mener han.

– Oljefondets hovedoppgave er å tjene penger for det norske folk og dem som kommer etter oss. Så må man stille spørsmålet – hvilke penger det er verdt å tjene? Jeg tror man skal lete med lupe for å finne nordmenn som mener man kan forsvare å tjene norske pensjonspenger på investeringer i Saudi-Arabia, når man ser hva de driver med, sier Raja.

Militært materiell

Raja mener drapet på den kritiske journalisten også bør få følger for Norges eksport av militært materiell til Saudi-Arabia.

– Barbariet i denne saken har demonstrert for hele verden hvor ekstremt dette regimet er, sier Raja.

– Vi vet fra før at Saudi-Arabia er et land med massiv kvinneundertrykking, omfattende undertrykkelse av religiøs tro og forfølgelse av dem som har en annen legning eller som ønsker å utfordre regimet. Folk blir offentlig hengt og pisket, og det sitter folk i fengsel som vi kjenner som samvittighetsfanger. Dette sammen med intervensjonen i Jemen, viser at Saudi-Arabia ikke er en vanlig aktør på den internasjonale arenaen, mener han.

Vil ha våpenembargo

Venstrepolitikeren vil ta opp saken med sin egen partileder, kulturminister Trine Skei Grande, og med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg mener Norge må innlede en dialog med sine allierte i Europa om en full europeisk våpenembargo fram til levningene av Khashoggi er utlevert. Det mener jeg vil være et riktig og sterkt signal. Vi bør også diskutere felles økonomiske sanksjoner, sier Raja.

Han mener Norge kan være en pådriver og at det sammen med allierte i Europa vil det bli en kraftfull reaksjon. Det er særlig viktig at Europa står opp for minimumsverdiene, når USA vakler og ser ut til å svikte i saken, mener han.

– Hvis vi aksepter at det bare blir med ord i denne saken, vil dette bli en praksis som kommer til å gjenta seg, også fra andre regimer. Giftdrapene i England viser hva Russland er i stand til å gjøre med sine borgere, legger han til.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse