Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 november 2018 00:23
Avgiften på sjokolade, sukkervarer og alkoholfri drikke skal utredes og legge fram sine forslag senest 1. april. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Avgiften på sjokolade, sukkervarer og alkoholfri drikke skal utredes og legge fram sine forslag senest 1. april. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgiften på sjokolade, sukker og alkoholfrie drikkevarer skal utredes. Utvalget har frist til 1. april neste år. Det er urovekkende kort tid, mener NHO-topp.

Direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke hilser likevel det regjeringsoppnevnte utvalget velkommen.

Sukkeravgiften ble innført i 2018 som en del av budsjettforliket mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. På kort varsel økte avgiftene med 40 prosent for alkoholfrie varer og 80 prosent for sjokolade- og sukkervarer.

Avgiften har blitt kritisert av næringen for å slå skjevt ut og bidra til økt grensehandel. Samtidig er det reist spørsmål om avgiften fører til noen helsemessig gevinst i form av mindre sukkerinntak.

– Utvalgsarbeidet vil gi oss en mulighet til å vurdere avgiftene på en analytisk og kunnskapsbasert måte. Det er helt nødvendig etter at Frp, Høyre, KrF og Venstre i 12. time og kun med fem ukers varsel hevet avgiftene, sier Brubakk.

Utvalget skal ledes av advokat Cecilie Aasprong Dyrnes i Ernst & Young. Fra NHO får Brubakk med seg advokat Ellen Mulstad. Påtroppende leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) sitter også i utvalget, som dessuten består av eksperter innen juss, økonomi og folkehelse.

– Utvalgets hovedoppgave er å vurdere om avgiftene i større grad enn i dag kan utformes slik at de tar hensyn til helse- og ernæringsmessige formål, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram tidligere i høst, gikk regjeringen inn for å reversere avgiftsøkningen på sjokolade og sukkervarer, samtidig som den varslet en gjennomgang av avgiftene.

Utvalget skal også vurdere hvilke varer som skal omfattes av avgiften.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte