Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
21 november 2018 10:30
Del på Facebook
Briksdalsbreen i Stryn kommune i Sogn og Fjordane. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Briksdalsbreen i Stryn kommune i Sogn og Fjordane. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle isbreer i Fastlands-Norge er truet på grunn av klimaendringer. Det viser den nye rødlisten for naturtyper i Norge.

Artsdatabanken legger onsdag fram den nye rødlisten, som viser hvilke naturtyper vi risikerer å miste helt her til lands. Til sammen er 75 naturtyper definert som truet, og blant dem er altså alle breene i Fastlands-Norge. De er alle plassert i kategorien «sårbar».

«Breformers utbredelse avhenger først og fremst av klimaet. Studier viser at breer på fastlandet jevnt over har krympet betraktelig de siste 50 år, og at utviklingen vil skyte fart i de neste 50 år, gitt de siste estimatene for fremtidens klima», skriver ekspertene som har rødlistevurdert breene.

Også på Svalbard mener ekspertene at isbreene vil bli redusert, men det er ventet at endringene der vil bli mye mindre enn på fastlandet.

Snøleier smelter
En annen naturtype som trues av klimaendringer, er såkalte snøleier. Dette er områder som er avhengig av snø som blir liggende i fjellet lenge utover sommeren, og som gir en kort vekstsesong og nesten kontinuerlig tilførsel av smeltevann.

«Når snødekket blir redusert, vil de spesialiserte artene få vanskeligere leveforhold. Over tid vil de da erstattes av andre arter», skriver Artsdatabanken i sin gjennomgang.

– I denne rødlisten ser vi veldig tydelig at klimaendringer påvirker naturtyper i Norge. Dette gjelder for 25 av de truede naturtypene, og det er i fjellet at effektene av klimaendringene er størst, sier prosjektleder Snorre Henriksen for rødlisten hos Artsdatabanken.

Av naturtyper som står i fare for å forsvinne, trekkes blant annet fram sukkertareskog, sørlig slåttemyr, olivinskog, fosse-enger og jordpyramider. Det understrekes at mye annet enn klimaendringer også kan påvirke naturtyper, og at vi noen ganger ikke kjenner årsaken til at de blir redusert.

Blåskjelltrøbbel?
En annen kime til bekymring er at blåskjellbestanden ser ut til å være redusert. Den er foreløpig vurdert som «sårbar» i rødlisten, men dette er ikke avgjort.

– De endelige vurderingene for denne gruppen vil bli klare 3. desember, opplyses det.

Bakgrunnen for at blåskjell kan være på vei inn på rødlisten, er flere bekymringsmeldinger om bestanden. Mulige forklaringer kan være «endringer i havmiljøet, beiting fra ærfugl, og at kombinasjonen av økte temperaturer og sykdomsutbrudd kan føre til høyere dødelighet».

Nå venter en innspillsrunde fra eksperter på området, før den endelige blåskjellavgjørelsen blir tatt.

Kritisk truet
Varme kilder er svært uvanlig i Norge, men de finnes faktisk på tre steder på Svalbard – inntil videre. De er nemlig alle oppført som «kritisk truet» på den nye rødlisten.

– De skades av at besøkende bader og tråkker i dem, opplyser Artsdatabanken.

Det samme gjelder landformen kalktuff eller travertiner, som dannes rundt de varme kildene på Svalbard. Denne landformen er også «kritisk truet».

Ni komiteer med 36 fageksperter har gjort vurderingene i den nye listen. Arbeidet har vært ledet av Artsdatabanken og vurderingene er gjort etter en metode for rødlisting utarbeidet av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN).

– Rødlisten bygger på den beste kunnskapen vi har om tilstand og utvikling i norsk natur, og vurderingene skal være etterprøvbare og uavhengige, sier Snorre Henriksen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse