Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Arild Myhre, Tidens Krav
Artikkel
18 mars 2019 10:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dramatiske tall for bruk av det planlagte fellessykehuset på Hjelset i Molde. Illustrasjon: Helse Møre og Romsdal

Bare 8 prosent av de spurte i kommunene Kristiansund, Aure, Smøla og Surnadal vil la seg behandle ved det planlagte fellessykehuset på Hjelset, hvis de selv fikk velge. Bare én prosent vil til Ålesund.

fritt sykehusvalg alle kommunerSvaralternativet «Det nye fellessykehuset på Hjelset» finner du som «SNR» i diagrammet.Det viser en meningsmåling som Sentio har utført for KSU.NO. Tidens Krav og KSU.NO har inngått et journalistisk samarbeid om å presentere funnene i undersøkelsen, som ble gjennomført over telefon i perioden 6.–9. mars.

– Meningsmålingen er finansiert av Nettstudio AS med støttebidrag fra samfunnsengasjerte personer som er spurt om å ville støtte en slik undersøkelse. Det har ikke vært vanskelig å be om støtte, smiler Steinar Melby i KSU.NO.

Samleside for undersøkelsen finner du her

62 av 100 vil til Trøndelag

500 personer i de fire nordmørskommunene er stilt spørsmålet: «I de tilfeller du kan benytte fritt sykehusvalg, hvilket sykehus vil du foretrekke ved planlagt behandling». Som svaralternativ A har de spurte fått oppgitt «Det nye fellessykehuset på Hjelset». Som svaralternativ B er oppgitt «Annet», der respondentene selv er bedt om å angi alternativ. Den statistiske feilmarginen i undersøkelsen er oppgitt til mellom 2,6 prosent (ved 90/10-svar) og 4,4 prosent (ved 50/50-svar).

Til sammen 62 prosent av de spurte svarer at de vil benytte seg av tilbud i Trøndelag, fordelt på svarene «St. Olavs» (54), «Trondheim» (5) og «Orkdal» (3). 25 prosent har svart Kristiansund, der det blant annet er planlagt et dagkirurgisk tilbud. Ytterligere tre prosent har angitt svar som for en stor del peker indirekte mot ett eller begge av disse to alternativene.

Bare én prosent av de spurte oppgir at de vil foretrekke Ålesund sjukehus.

Ny regiondebatt

Steinar Melby i KSU.NO forklarer avgrensningen av meningsmålingen til de fire kommunene med at sykehustilbudet i fylket har utløst en politisk debatt om regiontilknytning, og at den har skutt ny fart etter Helse Møre og Romsdals planer om å legge ned Aure rehabiliteringssenter og slå sammen fødeavdelingene i Molde og Kristiansund.

– Seks nordmørskommuner har hatt oppe saker i sine kommunestyrer hvor man har vurdert en tilknytning til Trøndelag. Av disse har Rindal og Halsa enten skiftet eller er i ferd med å skifte fylke. Dermed er det i disse fire gjenværende kommunene at spørsmålet igjen er aktualisert. Disse kommunene har over 60 prosent av befolkningen på Nordmøre, påpeker han.

Variasjoner mellom kommunene

Funnene viser at oppslutningen om Hjelset for planlagt sykehusbehandling varierer mellom 11 prosent i Kristiansund, 6 prosent i Aure, 5 prosent i Surnadal og 4 prosent i Smøla.

Oppslutningen om St. Olavs er ikke overraskende høyest i Surnadal med 72 prosent, fulgt av Smøla med 61 prosent, Aure med 57 prosent og Kristiansund med 45 prosent.

Ingen i Surnadal eller Smøla vil til Ålesund, mot 1 prosent i Kristiansund og 3 prosent i Aure.

Respondentene er spurt om planlagt behandling, da pasienter som trenger akuttbehandling sjelden vil få anledning til å velge sykehus selv, men vil bli sendt til nærmeste akuttsykehus. Unntaket er ved tilstander der nærmeste akuttsykehus ikke kan tilby egnet eller tilstrekkelig spesialisert behandling.

fritt sykehusvalg kristiansund fritt sykehusvalg aurefritt sykehusvalg smola fritt sykehusvalg surnadal

Høyere oppslutning i 2014

Da Kristiansund kommune ga Sentio i oppdrag å foreta en liknende meningsmåling foran tomtevalget i 2014, var det 42 prosent av nordmøringene som ville benytte seg av et fellessykehus i praksis plassert på Hjelset («bynært Molde»). 52 prosent svarte at de da heller ville dra til St. Olavs Hospital i Trondheim, mens to prosent ville dra til Ålesund.

Underlagstallene den gang viste at svarene varierte kraftig mellom de 11 kommunene. Lavest lå befolkningen i Aure, der bare sju prosent ville velge et sykehus på Hjelset. Høyest lå Eide med 81 prosent. I Kristiansund lå oppslutningen om å la seg behandle på Hjelset på 34 prosent.

Kristiansund kommune ville bruke undersøkelsen til å vise den økonomiske risikoen knyttet til pasientflukt, særlig fra den nordlige delen av Nordmøre, ved en plassering i Molde. Men helseforetak, helseregion og regjering valgte som kjent å legge det planlagte fellessykehuset til Hjelset.

Venstre-folk mest positive

I den meningsmålingen som nå er tatt opp, er det Venstre-velgerne i de fire kommunene som er mest positive til å benytte et sykehus på Hjelset. 25 prosent av dem vil velge å la seg behandle her. 17 prosent av både SV- og MDG-velgerne svarer det samme, deretter følger 15 prosent av Høyre-velgerne og 12 prosent av Ap-velgerne. I den andre enden av skalaen vil bare tre prosent av Sp-velgerne til Hjelset.

67 prosent av Sp-velgerne svarer i stedet St. Olavs, fulgt av Fremskrittspartiet (65), Rødt (62) og Høyre (53). Lavest her ligger SV-velgerne med 17 prosent.

Som i 2014 er det de eldste over 60 år som er mest kritiske til å la seg behandle ved fellessykehuset, med bare syv prosent oppslutning. Mest positive er aldersgruppen 30-44 år med 10 prosent oppslutning. Forskjellen mellom kvinner og menn er marginal.

Ikke godt nok bilde

Helse Møre og Romsdal er vel så opptatt av det utvalget av kommuner som er gjort i undersøkelsen enn hva de spurte i de fire kommunene svarer.

– Vi mener at måten undersøkelsen er gjennomført på ikke gir et godt nok bilde av hvordan befolkningen på Nordmøre stiller seg til å få behandling ved det nye akuttsykehuset på Hjelset, sier assisterende direktør Helge Ristesund i Helse Møre og Romsdal.

Han viser til Kristiansund kommunes undersøkelse i 2014, der befolkningen i samtlige nordmørskommuner ble spurt, mens en nå har valgt å spørre befollkningen i bare fire kommuner.

– Dette er de samme kommunene som i 2014 var mest negative til spørsmålet om de ville velge å bli behandlet på Hjelset, påpeker Ristesund.

– Gjør ikke den svært lave oppslutningen om fellessykehuset helseforetaket urolige for det reelle pasientgrunnlaget og dermed inntektene som er lagt til grunn for realiseringen av sykehuset på Hjelset?

– Selv om deler av befolkningen på Nordmøre i dag ikke ville valgt det nye akuttsykehuset på Hjelset, så har vi tro på at det vil endre seg når Sjukehuset Nordmøre og Romsdal står klart. I SNR vil vi samle erfarne og kompetente fagfolk fra sykehusene i Kristiansund og Molde til et felles miljø. Det vil styrke tilbudet både ved akuttsykehuset på Hjelset og ved det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund og på den måten være attraktivt for befolkningen, sier ass. dir. Helge Ristesund.

Samleside for undersøkelsen finner du her
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse