Nærmere to av tre spurte har ikke tillit til at Helse Møre og Romsdal kan opprettholde et tilfredsstillende helsetilbud for innbyggerne i kommunene Kristiansund, Smøla, Aure og Surnadal.
Det viser en meningsmåling som Sentio har utført for KSU.NO i de fire kommunene. Tidens Krav og KSU.NO har inngått et journalistisk samarbeid om å presentere funnene i undersøkelsen, som ble gjennomført over telefon i perioden 6.–9. mars.
Samleside for undersøkelsen finner du her
Etter at meningsmålingen ble tatt opp er det blitt kjent at toppsjef Espen Remme i Helse Møre og Romsdal innstilller på å legge ned Aure rehabiliteringssenter og fødeavdelingen i Kristiansund, og samle fødetilbudet i Molde. De omstridte spareforslagene skal etter planen styrebehandles 27. mars.
62 prosent svarer nei
501 personer i de fire nordmørskommunene er stilt spørsmålet: «Har du tillit til at Helse Møre og Romsdal kan opprettholde et tilfredsstillende helsetilbud for innbyggerne i din kommune?».
62 prosent har svart nei, 31 prosent har svart ja, mens 6 prosent har svart at de ikke vet. Av dem som har tatt stilling til spørsmålet, betyr det at nei-andelen utgjør 67 prosent. Feilmarginen i undersøkelsen er oppgitt til mellom 2,6 prosent (ved 90/10-svar) og 4,4 prosent (ved 50/50-svar).
En samling i Molde vil få spesielt store negative følger for fødende i Aure og Smøla. Fødende i Aure har allerede i dag 20 ganger høyere risiko for å nedkomme utenfor fødeinstitusjon på grunn av lange avstander og mangel på fergefri forbindelse til føden i Kristiansund. En gjennomført ROS-analyse av samlingen lyser rødt på de fleste av de kartlagte risikokriteriene.
78 prosent mistillit i Aure
Usikkerheten i befolkningen har da også slått signifikant hardt ut i Aure, der bare 17 prosent nå oppgir at de har tillit til helseforetakets helsetilbud. 78 prosent svarer nei, mens de resterende ikke vet.
I Kristiansund fordeler svarene seg 27-68, i Smøla 29-63 og i Surnadal 55-38. For de fleste praktiske formål benytter imidlertid et overveiende flertall av surnadalingene allerede tilbudene ved Orkdal sjukehus eller St. Olavs Hospital, også ved fødsel.
Diagram som viser resultat for de fire kommunene hver for seg
Tilliten til Helse Møre og Romsdal er spesielt fraværende hos Nordmørslistas velgere, der alle har svart nei på spørsmålet. Deretter følger Rødt-velgerne og Frp-velgerne med henholdsvis 86 og 82 prosent mistillit.
Tilliten til helseforetakets helsetilbud er høyest blant de som ikke vet eller vil si hva de skal stemme, med 37 prosent. Deretter følger Høyre-velgerne med 35 prosent og Ap-velgerne med 34 prosent.
Aldersgruppen under 30 år skiller seg signifikant ut ved at det er den eneste hvor det er et flertall som har tillit til opprettholdelsen av et tilfredsstillende helsetilbud i sin kommune. Her svarer 49 prosent ja og 46 prosent nei. Mistilliten er størst i aldersgruppen 45-59 år, der svarene fordeler seg 21-73. Mistilliten er også noe høyere blant menn enn kvinner.
Framtidsrettet løsning
– Hvordan synes du helseforetaket lever opp til sine kjerneverdier "trygghet, respekt, kvalitet" med en så høy grad av mistillit, toppsjef Espen Remme?
– Helse Møre og Romsdal skal etterleve sine verdier så godt som vi er i stand til. Det er bekymringsfullt at så mange er kritiske til å velge Helse Møre og Romsdal sitt tjenestetilbud av de som er spurt. Samtidig mener jeg at SNR er en framtidsrettet løsning med DMS i Kristiansund og felles akuttsykehus på Hjelset, svarer Remme
– Historien og tiden som har gått har medført at mange har negative følelser til både HMR, SNR og de valg som er gjort, og vi kan ikke seg bort fra at dette påvirker viljen til å benytte dette tilbudet slik en tenker i dag. Jeg tror den gode tjenesten som leveres i dag og frem mot det nye tilbudet er klart, så vil kvaliteten i tilbudet tiltrekke seg brukere og pasienter, sier toppsjefen.