fbpx
Annonse
Annonse
Arild Myhre, Tidens Krav
Artikkel
Arild Myhre, Tidens Krav
19 mars 2019 10:00
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

remme espen 35652133713 f2bc2d3a84 o 1– Helse Møre og Romsdal skal etterleve sine verdier så godt som vi er i stand til. Det er bekymringsfullt at så mange er kritiske til å velge Helse Møre og Romsdal sitt tjenestetilbud av de som er spurt. Det svarer toppsjef i HMR, Espen Remme på spørsmålet fra Tidens Krav om hvordan han synes helseforetaket lever opp til sine kjerneverdier "trygghet, respekt, kvalitet" med en så høy grad av mistillit. Foto: Helse Midt.

Nærmere to av tre spurte har ikke tillit til at Helse Møre og Romsdal kan opprettholde et tilfredsstillende helsetilbud for innbyggerne i kommunene Kristiansund, Smøla, Aure og Surnadal.

HMR tilfredsstillende helsetilbud alle kommuner kakeDet viser en meningsmåling som Sentio har utført for KSU.NO i de fire kommunene. Tidens Krav og KSU.NO har inngått et journalistisk samarbeid om å presentere funnene i undersøkelsen, som ble gjennomført over telefon i perioden 6.–9. mars.

Samleside for undersøkelsen finner du her

Etter at meningsmålingen ble tatt opp er det blitt kjent at toppsjef Espen Remme i Helse Møre og Romsdal innstilller på å legge ned Aure rehabiliteringssenter og fødeavdelingen i Kristiansund, og samle fødetilbudet i Molde. De omstridte spareforslagene skal etter planen styrebehandles 27. mars.

62 prosent svarer nei

501 personer i de fire nordmørskommunene er stilt spørsmålet: «Har du tillit til at Helse Møre og Romsdal kan opprettholde et tilfredsstillende helsetilbud for innbyggerne i din kommune?».

62 prosent har svart nei, 31 prosent har svart ja, mens 6 prosent har svart at de ikke vet. Av dem som har tatt stilling til spørsmålet, betyr det at nei-andelen utgjør 67 prosent. Feilmarginen i undersøkelsen er oppgitt til mellom 2,6 prosent (ved 90/10-svar) og 4,4 prosent (ved 50/50-svar).

En samling i Molde vil få spesielt store negative følger for fødende i Aure og Smøla. Fødende i Aure har allerede i dag 20 ganger høyere risiko for å nedkomme utenfor fødeinstitusjon på grunn av lange avstander og mangel på fergefri forbindelse til føden i Kristiansund. En gjennomført ROS-analyse av samlingen lyser rødt på de fleste av de kartlagte risikokriteriene.

78 prosent mistillit i Aure

Usikkerheten i befolkningen har da også slått signifikant hardt ut i Aure, der bare 17 prosent nå oppgir at de har tillit til helseforetakets helsetilbud. 78 prosent svarer nei, mens de resterende ikke vet.

I Kristiansund fordeler svarene seg 27-68, i Smøla 29-63 og i Surnadal 55-38. For de fleste praktiske formål benytter imidlertid et overveiende flertall av surnadalingene allerede tilbudene ved Orkdal sjukehus eller St. Olavs Hospital, også ved fødsel.

Diagram som viser resultat for de fire kommunene hver for seg

HMR tilfredsstillende helsetilbud aure kakeHMR tilfredsstillende helsetilbud kristiansund kakeHMR tilfredsstillende helsetilbud smola kakeHMR tilfredsstillende helsetilbud surnadal kake

Tilliten til Helse Møre og Romsdal er spesielt fraværende hos Nordmørslistas velgere, der alle har svart nei på spørsmålet. Deretter følger Rødt-velgerne og Frp-velgerne med henholdsvis 86 og 82 prosent mistillit.

Tilliten til helseforetakets helsetilbud er høyest blant de som ikke vet eller vil si hva de skal stemme, med 37 prosent. Deretter følger Høyre-velgerne med 35 prosent og Ap-velgerne med 34 prosent.

Aldersgruppen under 30 år skiller seg signifikant ut ved at det er den eneste hvor det er et flertall som har tillit til opprettholdelsen av et tilfredsstillende helsetilbud i sin kommune. Her svarer 49 prosent ja og 46 prosent nei. Mistilliten er størst i aldersgruppen 45-59 år, der svarene fordeler seg 21-73. Mistilliten er også noe høyere blant menn enn kvinner.

Framtidsrettet løsning

– Hvordan synes du helseforetaket lever opp til sine kjerneverdier "trygghet, respekt, kvalitet" med en så høy grad av mistillit, toppsjef Espen Remme?

– Helse Møre og Romsdal skal etterleve sine verdier så godt som vi er i stand til. Det er bekymringsfullt at så mange er kritiske til å velge Helse Møre og Romsdal sitt tjenestetilbud av de som er spurt. Samtidig mener jeg at SNR er en framtidsrettet løsning med DMS i Kristiansund og felles akuttsykehus på Hjelset, svarer Remme

– Historien og tiden som har gått har medført  at mange har negative følelser til både HMR, SNR og de valg som er gjort, og vi kan ikke seg bort fra at dette påvirker viljen til å benytte dette tilbudet slik en tenker i dag. Jeg tror den gode tjenesten som leveres i dag og frem mot det nye tilbudet er klart, så vil kvaliteten i tilbudet tiltrekke seg brukere og pasienter, sier toppsjefen. 

Samleside for undersøkelsen finner du her

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

jon ingar eik 2 timer siden Kristiansund Sp og aksen
Dette spørsmålet burde bli stilt til samtlige SP partiene i Fylket, som styres av ett fåtall som truer fram Møreaksen, ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikFeiga du ut, Lama Vik? Udokumenterte påstandar er Møreaksen-tilhengjarane flinke med. Skyt og stikk av! Patetisk!
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 3 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 3 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte