Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 mai 2019 19:09
Del på Facebook
Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant Guri Melby (V) ble bedt om å ta av seg en gul T-skjorte med påskriften «Frihet», da den kinesiske delegasjonen ankom Stortinget onsdag.

Med stort sikkerhetsoppbud ankom Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu, Stortinget. Lederen av den kinesiske Folkekongressen ble møtt av taktfaste rop fra menneskerettighetsaktivister i lydkrig med støttespillere.

Demonstrantene ropte «skam over Kina» og «menneskerettigheter nå», og jobbet hardt med å overdøve den mektige kineserens støttespillere i den ukjente kinesiske handelsorganisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce».

Organisasjonen sto nærmest Stortingets inngang med trommer og store flagg som skjermet for demonstrantene.

Måtte ta av seg t-skjorte

På Løvebakken ble Li møtt av stortingspresident Tone W. Trøen (H). Utenfor sperringene sto stortingsrepresentantene Petter Eide (SV) og Guri Melby ikledd gule T-skjorter med påskriften «frihet». Da Melby skulle inn på Stortinget igjen, ble hun bedt om å ta av seg T-skjorten.

– Jeg måtte ta av meg T-skjorten for å få komme inn på Løvebakken igjen. Vaktene ville ikke at den kinesiske delegasjonen skulle se meg. Hadde jeg ikke hatt dårlig tid fordi jeg skulle hente i barnehagen, hadde jeg ikke akseptert det, sier Melby, som vil ta episoden opp med Stortinget.

– Vi kan ikke la kinesiske myndigheter diktere hvem som skal demonstrere utenfor Stortinget, og i hvert fall ikke hvilke klær norske folkevalgte får gå med inne på Stortinget. Det er veldig spesielt, og noe jeg kommer til å ta opp med Stortinget, fortsetter Melby.

Trøen: – Kjenner ikke til hendelse

Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, blant annet for hvordan de behandler den muslimske minoriteten uigurene.

Stortingspresident Tone Trøen beskriver samtalene med formann Li som konstruktive. Besøket sammenfaller med 17. mai, og stortingspresidenten forteller at i den anledning var det naturlig å snakke om den norske Grunnloven og viktige demokratiske prinsipper.

– Vi hadde en åpen diskusjon om menneskerettigheter. Jeg var tydelig om at det er en debatt i Norge om menneskerettighetsspørsmål i Kina, sier Trøen til NTB.

Stortingspresidenten mener at Norge har mye å vinne på et bredt og langsiktig samarbeid med Kina, og at besøk og møter bidrar til bedre kontakt og forståelse.

– Guri Melby sier hun ble bedt om å ta av seg T-skjorta før hun gikk inn på Stortinget. Er Norges forhold til Kina viktigere enn ytringsfriheten?

– Jeg kjenner ikke til den spesielle hendelsen. Jeg mener at vi i dag har lagt til rette for at ulike stemmer og meninger skal kunne synliggjøres og høres også i forbindelse med dette besøket.

– Ville stanse kritikk

Før besøket har Amnesty, Venstre og SV protestert mot det de mener var et kupp av Eidsvolls plass under statsbesøket, ettersom de som fikk stå aller fremst er en handelsforening som er positiv til Kina. Ifølge NRK søkte foreningen om plassen to uker før det ble kjent at Li skulle komme til Norge.

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) mener at Stortinget har føyd seg etter kinesiske myndigheters ønske, og at Kinas ambassade må hatt en finger med i spillet.

– Den ukjente kinesiske organisasjonen fikk godkjent sin demonstrasjonstillatelse to uker før besøket var offentlig kjent i Norge. Det leser jeg som at norske myndigheter, presidentskapet, har blitt med på et opplegg for å forhindre kritikk, sier Eide til NTB.

Dette avviser stortingspresidenten.

– I denne saken har vi fulgt det regelverket som vi alltid har. Den første som søker om å få bruke Eidsvoll plass til en markering, får det. Stortinget gjør ingen siling, skjønnsvurdering eller vurdering av politisk budskap, sier Trøen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse