Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 mai 2019 19:58
Del på Facebook
– Vi kommer til å ha en aksjon utenfor Stortinget 6. juni for å markere vår misnøye, sier Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
– Vi kommer til å ha en aksjon utenfor Stortinget 6. juni for å markere vår misnøye, sier Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosialminister Anniken Hauglie (H) skryter av at pensjonistene får økt kjøpekraft for første gang på mange år. Pensjonistene kaller trygdeoppgjøret en skandale.

– Vi har de krevende årene bak oss. Vi ser nå en pluss bak pensjonene der det har vært minus i mange år nå, sier arbeids- og sosialministeren til NTB.

Tirsdag ettermiddag la hun fram resultatet av årets trygdeoppgjør. Fasit er at grunnbeløpet i folketrygden øker fra 96.883 kroner til 99.858 kroner, noe som tilsvarer 3,07 prosent.

Gjennomsnittlig grunnbeløp får en økning på 3,2 prosent, mens alderspensjon under utbetaling får en årlig økning på 2,4 prosent. Ifølge Hauglie betyr dette økt kjøpekraft for pensjonistene.

– Jeg er glad for at det ligger an til at alderspensjonistene får en god økning i pensjonene. Slik det ligger an, blir årlig økning i pensjonene høyere enn prisveksten, sier hun.

– Skandale

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen mener tallene tyder på at pensjonsøkningen vil bli spist opp av prisveksten. I så fall blir det femte år på rad der pensjonister flest ikke får mer å rutte med.

– Det er en skandale at snart en million norske pensjonister som har betalt skatt og trygde- og pensjonspremier, skal bli behandlet på denne måten, at man ikke engang skal få opprettholdt kjøpekraften, sier Davidsen til NTB.

Han frykter nå at flere svake oppgjør skal svekke tilliten til pensjonsreformen i befolkningen og mener regjeringen leker med ilden.

– Ut fra de meldingene vi får fra pensjonister og organisasjoner, er det ikke tvil om at det er det som skjer. Man var tross alt lovet at man ikke skulle få en regulering av pensjon som var under prisveksten, sier Davidsen.

Han nektet tirsdag å skrive under på årets oppgjør og varsler at pensjonistene vil demonstrere foran Stortinget 6. juni for å markere sin misnøye.

Ber Stortinget gripe inn

Grunnen til at pensjonistene har sakket akterut, er regelen som ble innført i forbindelse med pensjonsreformen i 2011.

Den sier at pensjonen skal reguleres i takt med lønnsveksten, minus 0,75 prosentpoeng. Pensjonistforbundet har lenge krevd denne regelen fjernet, men fikk ikke gjennomslag i år heller.

– I snitt har pensjonistene tapt 30.000 kroner på denne typen reguleringsform, så nå har vi en forventning om at Stortinget griper inn, sier Davidsen.

– Pensjonister skal tross alt forholde seg til det samme kostnadsbildet som alle andre.

Davidsen erkjenner samtidig at det ikke er særlig realistisk å få endret systemet med dagens flertall på Stortinget.

– Aldersdiskriminering

Pensjonistforbundet ville også få på plass retten til å forhandle om pensjonen på lik linje med bøndene i jordbruksoppgjøret, men til Davidsens store misnøye fikk de heller ikke her gjennomslag.

– Vi er tross alt voksne mennesker. Det største skillet mellom å være pensjonist og yrkesaktiv er at du ikke blir utsatt for denne formen for aldersdiskriminering, sier han.

Hauglie er uenig med pensjonistlederen og sier hun frykter at et endret system for reguleringen vil føre til at pensjonistene kommer dårligere ut i gode tider. Og for øyeblikket er bildet lyst for norsk økonomi, med forventninger om styrket vekst i år og neste år.

Statsråden viser samtidig til at regjeringen har styrket pensjonisters økonomi på flere måter, blant annet ved å endre avkortingen til gifte og samboende, øke minstepensjonen og gjennom skattekutt.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse