fbpx
Annonse
Annonse
Innlegg holdes av Sindre Stabell Kulø, Liv Berit Bach og Torill Brunsvik. Illustrasjon: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Innlegg holdes av Sindre Stabell Kulø, Liv Berit Bach og Torill Brunsvik. Illustrasjon: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Arrangement i anledning kvinnedagen 8. mars blir holdt i Kulturfabrikken i Kristiansund.

Det skal gå tog fra Folkets hus til Kulturfabrikken klokken 18.00. Programmet i Kulturfabrikken ledes av Line Karlsvik (SV). Arrangør er Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Kulturfabrikken og Forbund under LO.

Program

  • 18.00 – Avmarsj 8. mars-tog. Toget går fra Folkets hus til Kulturfabrikken
  • 18.30 – Fra fleksing i bunad til Bunadsgerilja (Sindre Stabell Kulø, Styreleder Bunadsgeriljaen)
  • 18.50 – PAUSE
  • 19.10 – Etablering av kvinnelag i Kristiansund Ballklubb (Liv Berit Bach)
  • 19.30 – Likelønn – status 2020 (Torill Brunsvik)
  • 19.50 – Utdeling av Klippfiskkjerring-prisen (Berit Tønnesen)
  • 20.00 – Jam for jentene i Kulturfabrikken
Innleggsholdere

Innlegg holdes av Sindre Stabell Kulø, Liv Berit Bach og Torill Brunsvik.

Sindre Stabell Kulø er oppvokst i Kristiansund og utdannet Cand. Theol. ved Universitetet i Oslo 2006. Prost i ytre Nordmøre prosti, nordmørsentusiast og styreleder i interimstyret for Bunadsgeriljaen.

Liv Berit Bach er administrativ leder for KBK Kvinner, og har vært pådriver for etablering av kvinnelaget i KBK. Jobber som teamleder for forvaltning i Kristiansund boligbyggelag (KBBL).

Torill Brunsvik er fylkessekretær for FO i Møre og Romsdal. Fellesorganisasjonen for helse- og sosialarbeidere med høyere utdanning. Arbeider for at lik lønn for likt arbeid skal bli en selvfølge.

Kvinnedagen i Norge

I Norge ble den internasjonale kvinnedagen feiret første gang i 1915. Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet avholdt et folkemøte for fred denne dagen. Men den regelmessige, offisielle feiringen kom først i gang etter annen verdenskrig.

Under andre verdenskrig fant kvinner hverandre i motstandsbevegelsen og i konsentrasjonsleirer og markerte dagen i all hemmelighet. Etter krigen var det så det nystartede «Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund» som holdt dagen i hevd gjennom mindre markeringer. Deres første offisielle markering etter krigen var i 1948. Den gang raste den kalde krigen og kvinnene som markerte dagen møtte mye motstand.

Den nye kvinnebevegelsen tok opp igjen tradisjonen med å markere 8. mars i 1972. Da tok en gruppe fra Kvinnefronten ved Universitetet i Oslo initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene. Siden ble dagen en viktig markeringsdag – landet over gikk små og store demonstrasjonstog, noen med en håndfull deltakere, andre med flere tusen. 8. mars 1978 gikk 20 000 kvinner og menn i tog i Norge. Markeringen av kvinnedagen var nede i en bølgedal på 1990-tallet. I de senere år har oppslutningen økt, og det avholdes mange arrangementer og markeringer i forbindelse med 8. mars. 8. marskomitéen i flere norske byer holder tradisjonen med demonstrasjonstog i hevd og markerer årlig dagen.

Dagen hadde sin storhetstid på 1970-tallet, og spesielt i 1978 da over 20 000 kvinner og menn gikk i tog over hele landet. I Oslo gikk det to konkurrerende tog.

(Kilde: Wikipedia)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte