Annonse
Annonse
SPEKTAKULÆRT: Lokale badstuentusiaster har bygget Sæbø fjordsauna, vakkert plassert blant de spektakulære Sunnmørsalpene. Foto: Sæbø fjordsauna
SPEKTAKULÆRT: Lokale badstuentusiaster har bygget Sæbø fjordsauna, vakkert plassert blant de spektakulære Sunnmørsalpene. Foto: Sæbø fjordsauna

De spektakulære badstuene popper opp i Norge – fra nord til sør, på fjorden og i fjellet.

Studier fra Universitetet i Øst-Finland har gjentatte ganger vist at badstue er bra for helsa. Jevnlig bruk reduserer blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, Alzheimers og demens.

Hvis ikke dette er god nok grunn til å stikke innom en badstue i ny og ne, kan vi legge til at en halvtime i saunaen har mye av den samme effekten som en moderat treningsøkt, ifølge forskning.no. Også er det deilig, da.

Urbane omgivelser

Oslo har de siste årene fått flere badstuer, sentralt plassert ved fjorden i sentrum. NTB har tatt turen til Fahrenheit sauna på Sukkerbiten i Bjørvika, der det denne morgenen holdes en yogatime utenfor badstuene.

– Jeg synes det er kjempedeilig at man kan dra i badstue og rekke et morgenbad før jobb, sier Julia Krohn, en av deltakerne som har startet dagen med yoga, bading og badstu.

– Jeg har aldri besøkt Fahrenheit før, som er veldig nytt, men ellers har jeg vel vært på de fleste badstuene rundt i Oslo. Det har vært litt stille en stund på Sukkerbiten, så det er kjempefint å se at det blomstrer her nå!

En som har gått glipp av morgenyogaen, men som har fått desto mer tid i badstua, er Viktor Glatthard. Selv er han en flittig bruker av badstuene i Oslo, og har i dag også tatt med seg en venn for å oppleve et morgenbad i Bjørvika.

– Kompisen min er på besøk fra Berlin, så for ham er dette virkelig en opplevelse for livet. Det er helt unikt å kunne bade hele året, midt i en hovedstad. Og for meg som jobber i Oslo, er det flott å kunne starte dagen riktig før jeg drar på jobb, smiler han.

– Perfekt for norsk klima

Ikke alle har muligheten til å ta et daglig morgenbad i hovedstaden, men heldigvis finnes det badstuer mange steder i vårt langstrakte land. Enten du ønsker deg et iskaldt bad på Svalbard, eller vil nyte utsikten fra en badstue på fjellet i Valdres.

For å gjøre det lettere å finne ut hvilke muligheter som finnes, har Ragna Fjeld i Oslo Badstuforening laget en oversikt over landets badstuer på foreningens nettsider.

– Som forening ønsker vi å spre badstukultur, og synes jo det hadde vært veldig kult hvis noen vil dra fra badstu til badstu gjennom landet, sier hun.

Fjeld er en ihuga badstuentusiast, og forteller at foreningen ukentlig får telefoner fra både privatpersoner, foreninger og bedrifter som vil starte opp selv.

– Med kalde vintre er Norge et perfekt land for badstuer, og det har allerede dukket opp mange nyskapende konsepter. Noen har store vinduer og spektakulær utsikt, og noen flyter rundt midt ute i fjorden, sier hun.

– Badstuene gir oss muligheten til å bruke elementene hele året. Det er en kjempefin måte å komme i kontakt med naturen på, spesielt nå som det går mot høst og vinter, og sesongen starter for fullt.

Noen utvalgte badstuer

Her presenterer vi noen av perlene fra Oslo badstuforenings oversikt.

Badstua SvalBad ligger i Adventfjorden ved inngangen til Longyearbyen, med utsikt rett over til Hiorthfjellet. Saunaen er bygget av gjenbruksmaterialer, som et dugnadsprosjekt med blant annet frivillige fra lokalbefolkningen og studenter fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

– Mye av den eldre boligbebyggelsen på Svalbard må rives for å kunne bygge skredsikringer. Vi ønsker å gjenbruke disse materialene for å unngå at de ender som avfall, forteller Ingvild Sæbu Vatn, en av arkitektene som har vært med på prosjektet.

– Gjennom vinduet kan du se lyset og fargene skifte i fjellet minutt for minutt. Du er garantert friskt og kjølig badevann, og på vinteren legger det seg sjøis rundt badstua, som man kan hogge hull i for å isbade rett utenfor badstua.

Omgitt av fjell

I Henningsvær i Lofoten ligger Trevarefabrikken. Den gamle fabrikken ble bygget på 40-tallet, og er nå et kulturhus med blant annet arrangementer, overnattingsmuligheter og restaurant. Du kan hoppe i havet rett utenfor saunaen, som også har en utebar like ved.

– Om sommeren kan du oppleve midnattssolen, og er du veldig heldig, kan du se hval i havet lenger ute, sier Mats Alfsen, daglig leder på Trevarefabrikken.

– Gjennom badstuens store vindu kan du i tillegg se hele Lofotveggen strekke seg ut i det blå, sier han.

Også på Sunnmøre kan du varme deg etter et bad med spektakulær fjellutsikt. I Hjørundfjorden i Møre og Romsdal, midt blant Sunnmørsalpene, finner du nemlig Sæbø Fjordsauna. Den flytende badstua ble startet av lokale badstuentusiaster, og er inspirert av badstuene ved Operaen i Oslo.

– Med utsikt til blant annet Saksa og Slogen er vi vel den badstua i Norge med finest beliggenhet, påstår initiativtaker Tommy Riise Olsen.

– Badstua er perfekt for toppturentusiaster, som kan avslutte turen med bading og sauna.

I høyden

Ønsker du en ekstra luftig badstuopplevelse, kan du ta turen til Vang i Valdres. På Lerholshøgden, rundt 800 meter over havet, ligger Eldmølla sauna. Du krysser elva Drøsja på en bro som går rett inn i badstua, like ovenfor et fossefall.

Fra saunaen har du vid utsikt over Vang og deler av Valdres, og trenger du å kjøle deg ned, føres en elvearm rett gjennom badstua.

Flere turstier fører deg opp til badstua om sommeren, og på vinteren kan du for eksempel gå dit på ski. Er du dreven i isklatring, kan du også klatre opp den første fossen på vei til badstua.

Arkitektur i fokus

Ved Telemarkskanalens endestasjon i Dalen er det kort vei til Soria Moria Sauna. Badstua er en del av prosjektet «Vannvegens fortellinger», der kunst, arkitektur og lys skal jobbe sammen for å løfte fram de ulike reisemålene langs Telemarkskanalen.

En fasade som glitrer i gull mellom tresponen, og en silhuett som skal skildre fjellandskapet rundt, bidro til å sikre saunaen DOGA-merket for design og arkitektur i 2019.

– Den er mer enn bare en badstue. Den er også en kunstinstallasjon som har fått mye positiv omtale, både nasjonalt og internasjonalt, forteller Synne Aasland, reiselivskonsulent i Tokke kommune.

Også Farsund Badehus har hatt fokus på arkitekturen, og badstua er bygget i et samarbeid mellom frivillige, arkitekter og studenter fra AHO. Den ligger rett utenfor byen, og er en del av et utendørs badeanlegg med sandstrand, brygge og et høyt stupetårn. Vegg i vegg med badstua har du også tilgang til en innvendig saltvannskulp.

– Hele den ene langsiden består av vinduer. Det er virkelig sydenstemning i badeanlegget når nordvesten står på, og i vinterhalvåret kan du sitte inne i varmen mens du ser på vinterstormen utenfor, sier Birgitte Brekne, frivillig i foreningen Badehusets venner.

For den fulle oversikten over badstuer i Norge kan man besøke Oslo Badstuforenings hjemmesider: https://www.oslobadstuforening.no/badstuer-i-norge

Helsefordeler ved bruk av badstue

  • En studie publisert ved Universitetet i Øst-Finland (UEF) i 2018 viser at 30 minutter i badstue senker blodtrykket og øker blodsirkulasjonen. Det øker også pulsen i samme grad som moderat trening.
  • Regelmessig bruk av badstue reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og gjør blodårene mer elastiske.
  • Det kan også tyde også på at hyppig bruk av sauna reduserer sjansen for luftveissykdommer og kan virke betennelsesdempende.
  • Tidligere studier har vist at jevnlige badstubesøk kan være fordelaktig for personer med risikofaktorer for hjertesykdom, som høyt kolesterol, høyt blodtrykk og diabetes. Det kan også motvirke Alzheimers og demens.
  • Å ta badstue er generelt trygt, og sannsynligvis gunstig, for personer med milde hjertefeil, men anbefales ikke for personer som nylig har hatt hjerteinfarkt eller har hjertekrampe.
  • En utbredt myte er at badstubesøk kan hjelpe kroppen med å kvitte seg med giftstoffer, såkalt «detoxing». Giftstoffer som lagres i kroppen befinner seg først og fremst i fettvevet, og skilles derfor i svært liten grad ut gjennom svetten.

Kilder: nhi.no, sciencedayly.com, forskning.no

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte