Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
14 oktober 2020 13:00
Del på Facebook
TREND: Allium, eller prydløk på norsk, er blitt en trend blant hageinteresserte. Her er de i all sin prakt på Chelsea Flower Show. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
TREND: Allium, eller prydløk på norsk, er blitt en trend blant hageinteresserte. Her er de i all sin prakt på Chelsea Flower Show. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB

Grunnlaget for vårhagen settes i jorda nå. Særlig populære er prydløkene.

– Selv de som ikke kan noe om hage, har et forhold til løkblomstene, fordi de er de første som dukker opp om våren, sier gartner i Hageselskapet, Marianne Utengen.

Påskeliljer, krokus, tulipaner og perleblomst er alle kjente eksempler på løkblomster. Særlig populære for tiden er Allium, også kalt prydløk – vakre kuler, små og store, i alle nyanser av lilla og hvitt, som svever over bedet på elegante stengler.

– Alt av prydløk er populært nå, enten de blomstrer tidlig eller lenger ut på sommeren. Det henger nok sammen med «cottage garden»-stilen som nordmenn har lagt sin elsk på, med ville og frodige bed, påpeker Utengen.

En annen løk er blitt populær på grunn av smaken.

– Folk har blitt helt ville etter å dyrke hvitløk. I fjor gikk mange leverandører tomme, forteller hun.

Vil du ha hvitløk til neste år, må også de i jorda nå. Husk å bruke ren setteløk, ikke løk fra matbutikken, ellers kan du risikere å spre sykdommer.

Legg gjerne tett

Å legge løk er i utgangspunktet ingen kunst. Du graver et lite hull, putter løken oppi, og dekker til med jord. Du kan til og med legge løken feil vei, og blomsten vil likevel komme opp.

Vil du ha et best mulig resultat og årviss blomstring, er det flere ting å på tenke på.

– For å gi plantene en god start, kan du gjødsle litt når du legger løkene. Jeg anbefaler knust beinmel, som avgir næring over tid, sier Utengen.

Løken bør legges tre-fire ganger så dypt som løken er høy. På pakningen finner du anvisninger for hvor dypt og tett løkene bør stå.

– Men jeg legger ofte løkene tettere enn det som står på pakka. Det er gjerne finere med en tett gruppe enn at blomstene står én og én med god avstand, forklarer hun.

– Prydløk har dårlig bladverk, og passer best i et bed der de kan stå sammen andre planter, for eksempel stauder. Mens tulipaner og narsisser som påskeliljer og pinseliljer gjerne kan stå tett i en gruppe, sier hun.

Det er også lurt å lage en plan for hva slags fargekombinasjoner man ønsker.

Få årviss blomstring

Mange løkblomster er flerårige, og mange blir også flere med årene hvis de trives, slik som narsisser, prydløk, krokus, perleblomster, snøklokker, russeblåstjerne, snøstjerne og gullstjerne.

– Noen ganger kan det til og med bli for tett, slik at du må grave dem opp og dele dem for å gi bedre plass. Hvis ikke kan det gå utover blomstringen, forklarer gartneren.

For at en løkplante skal komme tilbake neste år, må den rekke å samle nok energi i løpet av sommeren.

– De flest løkplanter liker mye sol og veldrenert jord, forteller hun.

Er du fornøyd med å få blomstring kun den første sesongen, kan du legge løken hvor som helst, ettersom den allerede inneholder det som trengs for blomstring.

Én sesong

De storblomstrede tulipanene kommer ofte ikke igjen.

– Tulipaner trenger ekstra mye sol og varme og lett jord, og mange tulipansorter er derfor vanskelige å få til å blomstre igjen i Norge. Men dette varierer fra sort til sort, sier Utengen.

For å hjelpe tulipanene til å komme igjen, kan du gi litt gjødsel etter blomstring, og fjerne frøstanden. Det er også viktig at du lar bladene stå etter at blomstringen er over.

Plant med en gang

Blomsterløk fås kjøpt på blomsterbutikker og hagesentre. Vil du ha større utvalg, finnes også en rekke nettbutikker med svært godt utvalg.

– Det finnes tusenvis av sorter, i alle prisklasser. Du får alt fra samlerobjekter der én løk koster flere hundre kroner, til rimelige pakker med mange løk. Men løk koster, særlig hvis de må legges hvert år, og fordi med løk er det mengden som gjør det, sier Utengen.

Løk bør helst kjøpes så fort de kommer i butikken, og plantes med en gang.

– Kvaliteten blir fort forringet, påpeker hun.

Er du imidlertid opptatt av pris, kan det være lurt å vente til sent i sesongen, da er det vanligvis salg.

Siden blomstringen til løkblomster er forholdsvis kort, og prisen er forholdsvis høy, anbefaler Utengen å plassere dem der de synes godt, gjerne ved inngangspartiet eller der man pleier å sitte når man er ute.

– Ta gjerne vare på navnene på sortene du legger, hvis det skulle bli behov for å legge nye av samme sort senere, tipser hun.

Så er det bare å håpe på en lang og kald vår – da varer nemlig blomstringen lengst.

Fine samplantinger

Når man skal sette løk, er det lurt å tenke på hvordan de ulike løkblomstene skal stå sammen.

– Det er i hovedsak tre ting du bør tenke på: Gode fargevalg, lang blomstringstid og passende høyder, forteller gartner Hege Kristin Rønning. Hun driver firmaet Tusenfryden.

Fargene på de ulike blomstene bør naturlig nok gå godt sammen. Synes du det er vanskelig å sette sammen farger selv, får man kjøpt ferdige løkblandinger med fine fargekombinasjoner.

– Når det gjelder blomstringstid, er det lurt å velge sammensetninger med både tidlig- og sentblomstrende løker, da vil du ha glede av blomstringen over en mye lengre periode, sier Rønning.

Det kan også være lurt å tenke på hvilken høyde de ulike blomstene har, slik at de forreste blomstene ikke skjuler blomstene lenger bak.

– Pass også på plasseringen av løkene. Det kan ofte se rart ut hvis de står på rekke og rad, plasser dem heller i buketter eller spre dem naturlig utover, råder hun.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse