Boligprisene er rekordhøye, men flere steder i landet koster gjennomsnittsboligen fremdeles under to millioner. Familien Bjørnstad kjøpte småbruk til 550.000.
– Det finnes dyre hus her også, men det er langt billigere å bo på bygda. Vi kommer til å sitte igjen med ganske mye mindre lån den dagen vi selger huset vi bor i nå, sier Pernille Lier Bjørnstad (32).
Hun bor sammen med ektemannen Ivar Busterud Bjørnstad (35) og barna Per (3), Kåre (6) og Lina (8) i en enebolig i Elverum, men har sikret seg et småbruk i Heradsbygd sør for Elverum.
– Det er skikkelig idyllisk, med 60 mål tomt, hus, låve, gode solforhold, ingen naboer i umiddelbar nærhet og likevel kort vei til skolen, forteller hun.
Uten strøm og vann
Prisen på småbruket endte på bare 550.000, men kom med store renoveringsbehov på kjøpet.
– Huset har stått tomt siden 1998, og manglet både strøm og innlagt vann. Det billigste hadde vært å brenne det og bygge nytt. Men mannen min er snekker, og har en drøm om å ta vare på huset, så planen er å bruke noen år på å pusse opp, og øke lånet litt etter litt, forteller Pernille.
Hun deler glimt fra renoveringsprosessen på Instagram-kontoen @rosenlundsmaabruk.
At de skulle ha råd til å pusse opp et småbruk uten å selge huset først, var ikke gitt.
– Vi har totalrenovert den boligen vi bor i nå, og hadde allerede lån oppunder ørene. For å kunne kjøpe småbruket, valgte vi å selge hytta. Så småbruket får bli både boligen og hytta vår, sier hun.
Vill natur tett på får de i hvert fall.
– Vi har fanget opp ulv på viltkameraet vårt, det virker som det går et ulvetråkk forbi låven, forteller Pernille.
Byene drar fra
Det siste året har det blitt satt stadig nye prisrekorder i boligmarkedet. Samtidig øker prisforskjellen mellom storbyene og mer usentrale områder.
Ifølge tall fra Eiendom Norge er distriktene i Innlandet blant de billigste stedene å kjøpe bolig. I fjerde kvartal i fjor kostet medianboligen her bare 1.817.500 kroner. Også i Kristiansund, Notodden, distriktene i Vestfold og Telemark og distriktene i Agder kostet medianboligen under to millioner kroner.
Riktignok må du ut for litt mer for en enebolig, men ikke mer enn at den gjennomsnittlige eneboligen i distriktene i Innlandet kostet under 2,1 millioner kroner i fjor. (Red.anm.: Tallene i saken er hentet fra ulike statistikker, som bruker henholdsvis median- og gjennomsnittstall.)
Til sammenligning kostet en enebolig i Nordre Aker i Oslo over 15 millioner i samme periode. Og prisforskjellene øker: Mens boligprisene i distriktene i Innlandet har økt med 55 prosent de siste ti årene, har Oslo-prisene økt rundt 100 prosent.
– De laveste boligprisene finner vi i stor grad ute i distriktene, men det er også enkeltbyer i Norge med svært lave priser, slik som Notodden, Kristiansund og Porsgrunn, påpeker administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.
Notodden på bunn
Ifølge Eiendom Norges siste regionrapport er det Notodden som har de aller laveste boligprisene i Norge, med en medianpris på 1.765.000. Enda rimeligere bostedskommuner kan imidlertid skjule seg i statistikken. Eiendom Norge deler nemlig statistikken inn i områder, fordi det i mange kommuner omsettes for få boliger til å kunne gi et godt statistisk bilde.
Boligprisene er naturlig nok høyest i de store byene, med Oslo på topp. Også områdene rundt Oslo stiger stadig i pris.
– Jo nærmere Oslo, desto dyrere. Man ser et prisknekk ved rundt 45 minutters reisetid fra Oslo. Er reisetiden noe særlig mer enn 1,5 time, går prisene ganske kraftig ned, sier Lauridsen.
Han viser til en analyse fra Swedbank som underbygger at sentralitet blir stadig mer verdifullt. Boliger med kort reiseavstand til Oslo har på 2000-tallet steget mye mer enn boligene litt lenger unna.
Ingen flukt fra byene
Lauridsen tror ikke koronaperioden vil gi noen varige endringer i folks bostedspreferanser.
– Jeg tror ikke vi vil få noen flukt fra byene, slik man for eksempel har sett i New York. Folk bor ikke like tett her. Men hvis folk får større mulighet for hjemmekontor, kan det nok føre til at de aksepterer å bo et sted med litt lenger reisevei, sier han.
At prisforskjellene mellom distriktene og de store byene er såpass store, kan skape problemer for mobiliteten.
– Flytter man til et rimelig område, kan det bli vanskelig å flytte tilbake, påpeker Lauridsen.
Men han vil likevel på ingen måte advare mot å kjøpe en rimelig bolig på landet.
– Jeg er tilhenger av å kjøpe den boligen man har lyst på og råd til, og ikke bare tenke på boligen som en investering, sier han.
Her finner du de laveste boligprisene
Ifølge Eiendom Norges regionrapport for fjerde kvartal 2020 hadde disse stedene lavest medianpris:
- Notodden: 1.765.000
- Distriktene i Innlandet: 1.817.500
- Distriktene i Vestfold og Telemark: 1.820.000
- Kristiansund: 1.900.000
- Distriktene i Agder: 1.990.000
- Porsgrunn: 2.072.500
- Haugesund og Karmøy: 2.090.000
- Distriktene i Nordland: 2.093.500
- Kongsvinger: 2.169.911
- Arendal / Steinkjer / Distriktene i Trøndelag: 2.200.000
Lavest bokostnader
Huseiernes Landsforbund har laget en bokostnadsindeks som viser kostnadene ved å eie en bolig i de ulike kommunene i Norge. Bokostnadene er beregnet for en enebolig på 120 m², og omfatter rentekostnader, eiendomsskatt, kommunale gebyrer, energikostnader, forsikring og vedlikeholdskostnader. Tallene er for 2019. Det er ventet at bokostnadene for 2020 vil være lavere fordi styringsrenten ble satt ned fra mars 2020. Samtlige av de ti kommunene med lavest bokostnader ligger i Nord-Norge:
- Lavangen: 82.013
- Sørreisa: 82.713
- Hasvik: 84.275
- Karasjok: 84.287
- Bardu: 84.579
- Ibestad: 85.120
- Sørfold: 85.121
- Vardø: 85.621
- Lødingen: 85.781
- Kvænangen: 85.788
(Kilde: Huseierne.no)