Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
30 august 2023 13:00
Del på Facebook
REDDER DAGEN: Har du et ferskt kyllinglår med skinn, kan du for eksempel lage en deilig rett med purrespagetti.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REDDER DAGEN: Har du et ferskt kyllinglår med skinn, kan du for eksempel lage en deilig rett med purrespagetti.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vet du ikke hva du skal lage til middag? Med denne kylling- og purreoppskriften kan du variere i det uendelige.

Når jeg er tom for ideer og motivasjon, tyr jeg ofte til kyllinglår tilberedt etter grunnprinsippene som presenteres her. Framgangsmåten er både enkel og morsom, og du kan dra retten i mange ulike retninger smaksmessig. Tilbehøret kan også varieres etter hva du har i huset og har lyst på. Resultatet blir uansett et kyllinglår som er sprøtt, smaksrikt, salt, fett og digg.

Annonse
Annonse

Til. denne retten trenger du fersk, rå kylling med skinn. Generelt vil jeg alltid anbefale å kjøpe dette – for de bleike kyllingfiletene uten skinn er blodfattige og smaksløse greier. Når skinnet og dermed fettet følger med, er kylling en råvare som har veldig mye å by på.

Poteter, pasta eller ris kan være bra tilbehør, men her har jeg i stedet valgt et lavkarbo-alternativ, nemlig purre og nøtter. Litt pastafølelse får vi likevel, siden purren deles opp i lange, tynne strimler. Denne teknikken er ypperlig til nettopp purre. Disse lange fibrene kan ellers gi et trevlete og litt uelegant inntrykk, men når vi spiller på lag med dem og lager tagliatelle- eller spagettistrimler, holder de fasongen godt.

Kyllinglåret kan som nevnt spilles ut i alle mulige retninger: Det kan takle tunge, franske smaker med en overflod av fløte, det tåler en asiatisk snert av chili og umami, det er godt til risotto med sopp, til pasta med tomater eller sammen sødmefulle rotfrukter.

Også purreløken kan ha mange bruksområder. Prøv for eksempel å tilberede den som i denne oppskriften, men bruk den som forrett med litt røkt ål eller en tynn skive røykelaks over den varme purrespagettien.

Du kan også bytte ut kyllingen i oppskriften med biff, svinenakke eller hvit fisk – eller med bakt sellerirot om du ønsker ett vegetarisk alternativ.

Sprøstekt kyllinglår med purre, sennep og hasselnøtter

Ingredienser (2 personer)

2 kyllinglår
6 fedd hvitløk
olivenolje
4 ss meierismør
salt og pepper
1 sitron

---

1 purreløk
4 ss meierismør
1 ss grov sennep
0,5 dl vann
3 ss epleeddik
salt

---

4 ss ristede hasselnøtter uten skall
1 liten bunt gressløk

Framgangsmåte

Legg kyllinglåret på skjærefjøla med skinnsiden ned. Bruk en liten kniv, og kutt på toppen av de to beina som går gjennom midten. Jobb så forsiktig med kniven rundt beina, og se til at du får så mye kjøtt av beinet som mulig. Få beinet helt ut, og legg lårbiffen flatt på en tallerken. Krydre med salt og pepper.

Legg kyllingbiffen med skinnet ned i en varm stekepanne med olivenolje. La den steke lenge på medium varme til den er skikkelig sprø og gyllen. Tilsett smør og knust hvitløk, og øs smør over biffen til den er gjennomstekt. Smak til med sitronsaft. La kyllingen hvile i fire-fem minutter før du serverer den.

Fjern det ytterste laget på purreløken, skjær av topp og bunn, og del den i to på langs. Skyll den godt i rennende kaldt vann så det ikke blir med noen jordrester mellom løklagene. Legg den flatt på skjærebrettet, og snitte i lange strimler på langs.

Legg purrestrimlene i en kjele, og tilsett 0,5 dl vann, 3 ss eddik og en klype salt. La det få koke opp mens du rører forsiktig, gjerne med en lang stekepinsett så du får vendt strimlene rundt i det varme vannet. Etter noen minutter vil purreløken falle sammen, og væsken koker inn til omtrent halvparten. Tilsett da smør og sennep, og rør det sammen til en emulgert saus. Smak til med salt.

Server den sprø kyllingbiffen med purrestrimlene og litt av stekesjyen. Topp med ristede nøtter, som du har vendt i stekesjyen, og finkuttet gressløk.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse