Det finnes tusenvis av staselige, morsomme, sporty, storslagne, hyggelige, rare og særpregede feiringer å ta del i. Her er noe av det du kan oppleve om du spanderer en dagstur eller helgetur til et nytt sted på nasjonaldagen.
Bunader, flagg, kaker, is og pølser får du over alt. Er du fri for forpliktelser og åpen for noe nytt, kan du jo endre litt på rammene. Og hva er vel flottere enn å innlede nasjonalfeiringen med enn en liten reise gjennom norsk landskap?
Bergen
– Du har ikke opplevd 17. mai før du har opplevd 17. mai i Bergen! Markeringen er helt spesiell – og overgår alt annet jeg har sett i Norge, sier Anders Nyland, innflyttet østlending og reiselivsdirektør i Bergen.
I Vestlandets hovedstad starter ikke bare feiringen tidlig – den varer også til sent på kveld, med fakkeltog og festfyrverkeri kl. 23.15 som det siste på det offisielle programmet. Det er fire prosesjoner, med morgenprosesjonen kl. 7 (!) som den første. I hovedprosesjonen litt etter kl. 10 finner du alt som kan krype og gå av folk og organisasjoner, mens skoler, russ, buekorps og speidere går i flaggprosesjonen, som også passerer hovedprosesjonen. Hele dagen er det gratis underholdning og rikelig med anledninger til å synge både nasjonalsangen og Nystemten. Og buekorpsene finner du kun i Bergen – et syn og et lydbilde helt for seg selv.
– Det mest spesielle er totaliteten, folkefesten, der «alle» Bergensere deltar, sier Anders Nyland.
Været: Mai er måneden med minst regn og mest sol i Bergen.
Gaustatoppen, 1883 moh.
Hvem har sagt man ikke kan gå på ski i 17. mai-toget? Gaustatoppen er et av flere populære mål for den som vil feire nasjonaldagen utendørs. Den karakteristiske toppen i Telemark har hatt organisert 17. maifeiring i mange år. Herfra kan du se en seksdel av Norge på en god dag.
– I fjor var det 5–600 deltakere og nydelig vær, sier Jorunn Karlberg Tveiten, sjef på Gaustatoppen turisthytte. – Mange kom i bunad, andre hadde den med seg og tok den på seg på toppen. Veldig mange suste ned igjen på ski. Med norske flagg og bjørkekvister er det et flott syn!
– Men det er fullt mulig å gå på beina også, eller å ta Gaustabanen én eller begge veier.
For den som ikke er kjent med fasilitetene her: Gaustabanen er en taubane som går i en tunnel opp gjennom fjellet, også 17. mai.
I skitoget må du regne med noe mer strekk i laget enn i andre 17. mai-tog. På toppen blir det uansett taler, allsang, servering med rømmegrøt, pølser og kakebord, og leker som sekkeløp hvis forholdene tillater det. Turen opp tar 1 1/2 -2 timer og er markert som middels krevende. Toget går fra starten av Gaustabanen og ledes av en guide.
Atkomst Gaustabanen: Bil. Pris med Gaustabanen tur-retur: 390 kr.
Føre: Det er alltid snø på Gaustatoppen i mai, sier Jorunn Karlberg Tveiten.
Eidsvollsbygningen, Eidsvoll
Det var her det skjedde. Og her har du også muligheten til å synge nasjonalsangen av full hals på stedet der ''Ja, vi elsker'' første gang ble sunget i 1848: på trappen til Eidsvollsbygningen.
– Mange bygder har sin egen eidsvollsmann og en statue der man kan legge ned en krans, men vi vil jo selvfølgelig også at folk skal komme hit på nasjonaldagen, sier Baard Frydenlund, direktør for Eidsvoll 1814.
– Noen reiser hit igjen og igjen på 17. mai, legger han til.
Selv har Frydenlund flere kransenedleggelser på programmet og gleder seg en fullspekket dag med både barnetog, bunadsparade, gudstjeneste og festkonsert utenfor bygningen med mange tusen tilskuere.
Beliggenhet: Eidsvoll ligger en snau time sør for Hamar og en drøy time nord for Oslo.
Halden
Apropos nasjonalsangen: I Halden sørger man alltid for å få med seg det fjerde verset.
Halden, tidligere Fredrikshald, er den eneste byen som er nevnt i «Ja, vi elsker». Det fjerde verset beskriver hvordan innbyggerne selv satte fyr på byen for å drive Karl 12 og svenskene ut etter at de angrep byen i juli 1716. To år etter kom Karl 12 tilbake med enorme styrker som beleiret byen i flere dager. Det endte med at svenskekongen selv ble skutt.
– Hvis det ikke hadde vært for Halden, hadde vi mest sannsynlig snakket svensk i Norge, sier Thor Edquist, ordfører i Halden.
Historisk sus og patriotisme kan man oppleve på Fredriksten festning, som er åpen for alle nasjonaldagen. Klokken 12 fyres det av salutt – som på så mange andre festningsverk rundt om i landet.
– Vi har en flott og pyntet by, hedrer våre sjøfolk, og alt er åpent, sier Equist, som for tilreisende ellers anbefaler en tur til stedet der Gustav Vigelands skulptur Monolitten ble hogd ut og sendt av gårde på en lekter til Oslo – 270 tonn tung. I dag kan man krype inn i en trekopi av skulpturen i full størrelse og lære mer om historien derfra.
Bonus: Får man nok av norsk nasjonalfeiring, er Sverige bare et kvarter unna.
17. mai-turisme
– Vi kan regne med at det finnes rundt 3000 lokale 17. mai-feiringer, sier Olaf Aagedal, forsker og religionssosiolog. Ingen har helt oversikten over hvordan de er, og det er heller ingen som kan styre eller kontrollere dem.
– Jeg har drevet litt 17. mai-turisme selv og hadde stor glede av å være på Svalbard et år, selv om vi måtte smile litt av at det var så mange som hadde reist dit bare for denne dagen, forteller han.
Aagedal mener det kan være en god idé å dra til et nytt sted 17. mai. Kulturturisme er populært i våre dager.
– Vi oppsøker jo ofte andre lands høytider og festdager for å få med oss spennende feiringer – som i Spania i påsken, der man kan oppleve store religiøse prosesjoner. Noen av 17. mai-feiringene våre er jo også som prosesjoner, med preg av karneval og lek. Og 17. mai i Oslo er en spektakulær opplevelse! Men generelt sett savner jeg nok enda mer av leken for voksne, selv om den vel har overlevd på noen litt mindre steder. Ellers er det mest for lek og moro for barna.
Viser livskraft
Ordføreren i Bykle, Jon Rolf Næss, er klar til å ta fram skiene på nasjonaldagen. Han har i underkant av 1000 potensielle festdeltakere blant kommunens egne innbyggere, om ikke folk fra de rundt 2000 fritidsboligene også får lyst til å være med. De er i så fall hjertelig velkomne i toget.
– I en liten kommune er det ingen som står og ser på. Her må alle være med!
Nasjonaldagsforsker Olaf Aagedal mener 17. mai-feiringen er en viktig temperaturmåler på om lokalsamfunnene er livskraftige.
– Det forteller om stedet er levende. Om bygda mister skolen, som gjerne er navet i 17. mai-feiringen, legger man mye krefter i å tromme sammen en feiring med de man har igjen. Men det er nesten ikke noe sted som er for lite til en feiring på 17. mai, sier han.
Noen flere 17. mai-særegenheter
Bykle/Hovden
Ekstra 17. mai-tog på ski, anført av ordføreren i bunad. Ofte alpint, men i år blir det et langrennstog på stadion.
Hvaler
Korpset er med på fergen mellom Hvalerøyene og spiller ved alle anløp. Vil man ikke være med inn til sentrum eller til Fredrikstad, kan man nøye seg med å gå ned til brygga og hilse med et flagg.
Kristiansand
Tapto – et slags løpende folketog om kvelden. Folk lager lenker øverst i gågaten Markens og løper av gårde. Det står korps og spiller både i start- og sluttområdet.
Leka, Trøndelag
Et av flere steder med lang tradisjon for bilkortesje. Med tutende politibil, brannbil og ambulanse i spissen og pyntede biler som haleheng, kjører kortesjen rundt hele øya, litt over 2 mil. Hilsing i løypa og kåring av fineste bil.
Mandal
Bolleutskytning fra en tro kopi av byens gamle varselkanoner. Kanonen fyres når flaggborgen på 17. mai-toget er halvveis over broen. Bollene er spesiallagde, harmløse og nytes gjerne av byens måker.
Oslo
En hovedstad er en hovedstad, med kongeparet som vinker i timevis fra slottsbalkongen. Her er det flest folk, korps, bunader og utenlandske folkedrakter.
Hygge på en fridag
Liker du å bruke fridager på å dra til steder med god utsikt, til hytter med servering i skogen, eller kanskje ta en ferge, et veterantog eller kanskje sitte på en marina med uteservering? Sjekk på nettet – det er ofte åpent mange av disse stedene på 17. mai også.
En rekke turistmål er også åpne. Du kan for eksempel besøke Nidarosdomen, ta Fløybanen, reise med Hurtigruten, ta en buffé eller overnatte på et historisk hotell, besøke Nordkapplatået eller feire med høy bunadsfaktor på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.
Benytt sjansen!
17. mai i år faller på en fredag. Reiser du ikke vekk på en langhelg i år, kan du lett få til en helgetur neste år: Da faller nemlig 17. mai på en søndag.
Halden i nasjonalsangen
«Visstnok var vi ikke mange,
men vi strakk dog til,
da vi prøvdes noen gange,
og det sto på spill;
ti vi heller landet brente enn det kom til fall;
husker bare hva som hendte
ned på Fredrikshald!».
Fra «Ja, vi elsker», 4. vers. Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson