Annonse
NTB
Tema
NTB
31 mai 2019 13:00
Del på Facebook
TRADISJON: Pakkhusene i Trondheim viser at nordmenn har vært fargeglade lenge. Hent inspirasjon i tradisjonen, er rådet fra fargeekspertene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TRADISJON: Pakkhusene i Trondheim viser at nordmenn har vært fargeglade lenge. Hent inspirasjon i tradisjonen, er rådet fra fargeekspertene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hos oss er det alltid fint vær, sier Annette Hilde. Det gule huset i bunnen av bakken stråler som en sol selv på gråværsdager.

Fargeekspertene tror flere fremover vil gjøre som Annette Hilde og male husene i friskere farger. Gult, rødt, rosa, blått og grønt kan komme til å dukke opp på stadig flere husvegger nær deg. I et land der grått og hvitt har toppet salgsstatistikken for utendørsmaling i flere år, er en endring underveis.

– Den fargeløse trendbølgen er i ferd med å nå sitt metningspunkt. Det er allerede tydelig i interiører, og diskusjonen går høylytt innenfor arkitektur. Endringen kommer også der, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe, leder i Koi fargestudio.

Finner fram

– Jeg prøvde først en litt støvete grønn, men det ble feil, forteller Annette Hilde. Hun syntes fargen som var på huset før, var for blek og brukte tid på å finne en ny.

– Det var riktignok en lys gultone, men det var ikke noe energi i den, sier Hilde. – Da vi overtok huset, så vi på tegninger fra 1920-tallet da huset ble bygget, og la oss opp mot stilen fra den gang. Valget falt på korngult, og vi tok jobben med å male selv. Den gjentok vi i fjor, men vi skulle kanskje leid lift, smiler hun og peker opp på gavlen der det siste strøket ennå ikke er tatt.

Det korngule huset står og stråler i bunnen av en liten dal, i et område der mange av husene ellers er grå eller hvite.

– Det er få som går feil når de skal besøke oss første gang, sier Hilde.

Miljø og historie

Mette L'orange, som er professor i farge ved Kunsthøgskolen i Oslo og Universitetet i Bergen, tror en av hovedårsakene til at så mange hus i dag er grå eller hvite er at folk ikke tør å skille seg ut og bryte den minimalistiske trenden.

– Men det er mange måter å få hjelp og inspirasjon på, sier L'orange. – Man kan se hva det er historisk tradisjon for der man bor, og finne ut om stedet har en egen identitet og fargekultur. Man kan også vurdere fargen opp mot nabohusene og tenke seg hva slags gate eller miljø man er med på å skape.

L'orange synes at man har et visst ansvar for å opprettholde tradisjonen. Men hun råder også folk til å legge seg opp mot fargene som hører til stilen og tiden huset ble bygget i.

– Det kan også være en idé å gjøre en fargeundersøkelse i malingslagene som forteller hvilken farge huset først hadde, om man ikke vet det fra før, sier hun.

Pendelen snur

L'orange er ikke den eneste som har bekymret seg for nordmenns hang til grått og hvitt på husveggen. Hos malingsprodusentene er det flere som priser seg lykkelig over det de opplever som en økende interesse for farger.

– Vi kommer nok til å holde oss mest innenfor de tradisjonelle norske fargene, som gult eller oker og rødt, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør. – Kanskje kommer også litt grønt, men det stiller flere krav til den som velger fargen. Blått er også litt vanskelig, men hvis brukes på moderne arkitektur, kan det bli knalltøft.

Owren tror farge er smittsomt. – Folk lar seg inspirere av det som er rundt dem, og det som har lokal forankring.

Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, tror som Owren at pendelen slår tilbake, men synes ikke vi skal gråte for mye over snøen som falt i fjor.

– Vi har vært gjennom en fantastisk periode rent stilhistorisk, sier hun. – Det har dukket opp hele bydeler og områder som Bjørvika og Ulven i Oslo, med stilige flater og sofistikert uttrykk der gråfargen er fremtredende. Men nå tror jeg flere vil ha farger, sier Henningsen, som selv har det som plommen i egget i et knallgult, relativt nymalt hus.

Fargerike trehus

– Norge er fremdeles et land av malte trehus, sier Lisbeth Larsen, global fargesjef hos Jotun. – Det har alltid vært mye gult og rødt, og sånn vil det fortsatt være. Gråfargene vi har sett i det siste, kan langt på vei forklares med materialvalgene på nye bygg, men nå ser vi at folk begynner å lete etter friskere farger også der, sier Larsen.

Flere norske byer og steder har lagt ut fargeveiledere til folk som trenger råd og inspirasjon. Noen av dem er laget på grunnlag av farger fra historiske hus, mens andre har en friere palett. Fargeveilederne finnes blant annet for steder som Trondheim, Røros, Fredrikstad, Voss og Kristiansund, og interessen rapporteres å være stigende.

Mette L'orange er ikke i tvil om at folk trenger hjelp til å velge farger.

– Dette begynte for alvor å bli vanskelig på 1970-tallet. Da skjøt industriproduksjonen av maling fart, det kom et utall farger å velge mellom, og vi tok etter hvert i bruk NSC-systemet som offisiell standard, forteller L'orange.

– I møte med alle disse fargekodene tror jeg nok mange har gjort det enkelt for seg selv og landet på grått og hvitt. Min erfaring er at en god diskusjon og prøvestrøk kan gi andre resultater, særlig om man søker hjelp hos fagfolk, for eksempel hos designere eller kunstnere med fargeutdanning.

– Jeg tror også det bør stilles mer krav til estetikk og sanselige verdier når planmyndighetene behandler byggesaker, sier L'orange, som er opptatt av at arkitektur ikke bare handler om å tilfredsstille tekniske normer.

Huset bestemmer

Rundt det gule huset til Annette Hilde bidrar også naturen med fargeprakt i sommerhalvåret.

– Huset dikterer hagen, sier Hilde, og peker på en japansk blodlønn med flikede, burgunderrøde blader.

– Denne fargen er veldig fin til den litt mørke gulfargen på huset. Jeg synes for eksempel blått kan være litt vanskeligere å få til å fungere til busker og blomster. Men det er kanskje bare en smakssak, sier hun.

Gulfargen på huset skal uansett ikke byttes ut.

– Jeg liker den veldig godt. Jeg har aldri tenkt at den gjør for mye ut av seg, eller at vi skulle hatt en mer dempet farge, sier Hilde. – Det er masse energi i den, og det er det jeg liker aller best.

Tips til fargevalg

– Det holder ikke bare å kikke på farger i malebutikken, sier Mette L'orange, og minner om at også erfarne fargesettere må prøve og feile før de finner løsningen. Her er flere råd:

  • Begynn planleggingen og prøvemalingen i god tid om våren
  • Kjøp flere farger i små porsjoner
  • Prøv deg på husveggen eller på plater som kan flyttes rundt i ulikt lys
  • Velg en mer dempet eller skitten farge enn den du først ser for deg
  • Sjekk fargen i ulikt lys
  • Husk at den norske vinteren er blek. Grått og hvitt gjør den enda blekere.

(Kilder: Mette L'orange / Bjørg Owren)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse