På sommerferie i Oslo? Gatemat er det hippeste du kan stagge sulten med. Dette er street food-markedene du bør stikke innom.
Vippa Oslo
Ytterst på Vippetangen, et kvarters rusletur fra Jernbanetorget og forbi danskebåtene, åpnet Vippa våren 2017. Et tusen kvadratmeter stort havnelager (tidligere sukkerskur) er blitt en mathall som tilbyr gjestene en miks av spennende retter, kultur og god stemning. Utendørs kan man kombinere gastronomiske gleder med avslapning i solen på finværsdager.
Ved disken til Hot Hot Harmonica venter Lasse Skoglund (31) på en porsjon pulled pork -tacos. Han har vært på Vippa flere ganger. På spørsmål om hva han liker ved stedet, kommer svaret kontant:
– Ja men, se , da! Vippa har fjordutsikten, sola og veldig god og variert mat! En kald øl, så er vi der.
Matbodene i hallen byr på bærekraftig gatemat fra alle verdenshjørner – alt fra asiatiske dumplings og syrisk falafel til etiopisk injera og fish'n chips .
Bærekraften besørges ved at Vippa jobber tett med lokale gårder og produsenter, og de komposterer sitt eget matavfall. Det meste av maten er økologisk. I tillegg har Vippa gitt folk som drømmer om å starte opp en restaurant, et springbrett. De har også gått inn for å gi jobb til folk som står utenfor arbeidsmarkedet.
Vippa har som intensjon å skape et multikulturelt miljø, både for de ansatte og gjestene. Med jevne mellomrom foregår det kulturarrangementer som konserter, bryggedans, morgendiskotek og barneaktiviteter i det gamle havnelageret.
Åpningstider: Tirsdag-lørdag 12–21, søndag 12–20.
Oslo Street Food
Ett av de nyeste tilskuddene til byens gatematscene er Oslo Street Food, som åpnet i februar i år. Denne urbane mathallen ligger i de gamle lokalene til Torggata Bad, sentralt tilgjengelig og lett å stikke innom i farta – enten man kommer syklende fra jobb eller er turist på rusletur.
Anders Nygaard (20) fra Skjold er på Oslo-visitt. Lisa Annhaug (19) har invitert ham med seg til Torggata for anledningen.
– Oslo Street Food er et kult konsept, enes de om mellom tacotyggene. – Så mye god mat å velge mellom!
Mark Dolan (28) og Rachel Horan (30) kommer reisende fra Irland. Når servitøren hos Monky's Bubble Waffle rekker dem en overfylt sukkerbombe av en iskremvaffel over disken, må de le
– Den er like stor som en baby! smiler Rachel, før paret ser seg ut en sitteplass i sola foran Arbeidersamfunnets plass.
Det 1800 kvadratmeter store lokalet har sitteplasser til 550 sultne. Blant de 16 matbodene, pluss tre barer og én kaffebar, finner du garantert noe som frister – enten du vil ha indisk, pommes frites med andekjøtt, spennende vegetarmat eller en god, gammeldags burger.
Åpningstider: mandag-torsdag 11-01, fredag-lørdag 11-03.30, søndag 12–00.
SALT
Det nomadiske kunstprosjektet SALT samler kunst, musikk, mat og arkitektur i flere spektakulære trekonstruksjoner designet av finske Sami Rintala. På langkaia i Oslo tilbyr SALT både sauna og selskapslokaler med utsikt over Operaen og fjorden. På sommerstid blir uteområdet blir forvandlet til et yrende serveringssted med markeder, festivaler, konserter og food trucks om hverandre.
Olivia José (34) har solgt vegansk iskrem fra vognen Oasis Ice Cream Bar inne på SALT siden sesongstart i mai.
– På soldager som denne er SALT det beste stedet å være! sier José.
De fleste slår seg ned ved et av utebordene. Du kan også kombinere måltidet med badstue og en dukkert i sjøen, eller slappe av med en god bok inne i koselige Naustet.
De ti ulike matbodene har mye spennende på menyen. Prøv en kinesisk bao bun, grillet tørrfisk eller muslinger – eller hva med en vegansk lasagne? Er du av den skeptiske typen, kan du slå til med en grillet ostesandwich i stedet.
Åpningstider: De ulike food truckene har litt varierende åpningstider, men kommer du mellom klokken 12 og 20, er det meste åpent (de fleste holder åpent til 22).
Mathallen Oslo
Etter at Mathallen Oslo slo seg opp i en gammel industrihall ved Vulkan i 2012, begynte matbølgen i hovedstaden å rulle for alvor. «Gatemat» er kanskje ikke det folk flest forbinder med Mathallen, men det er likevel et sted mange stikker innom, enten det er for en rask matbit eller et finere måltid. Dessuten har Hitchhiker holdt det gående der siden oppstarten – de var blant de første som lanserte trenden med gatemat i Oslo.
Mathallen er ikke bare et serveringssted, men et handelssted – inspirert av europeiske mathaller – hvor du får kjøpt ferske råvarer av god kvalitet. Blant de drøyt 30 forhandlerne får du tak i alt fra fersk fisk og kjøtt til gourmetsjokolade og eksotiske kryddere, og du har både større og mindre steder du kan få deg en kaffe eller noe å spise. I tillegg blir det arrangert matlagingskurs, konferanser, festivaler og mye annet med fellesnevneren mat og drikke.
Åpningstider: Tirsdag-lørdag 10-20, søndag 11–18.
Prindsens Hage
Med frodige Prindsens Hage har Oslo fått en ny grønn oase i en 4000 kvadratmeter stor bakgård, skånet for den travle trafikken i Storgata. Her finner du kun to spisesteder – men utformingen gjør likevel stedet nevneverdig i gatemat-sammenheng. En av Hitchhikers filialer disker opp de lekreste street food-retter, mens VeloCoffee supplerer med kvalitetskaffe, milkshakes, kaker og belgiske vafler.
Mellom tyggene kan du spille boule og bordtennis med familien, slappe av i hengekøye, sette kompisen din «sjakk matt» og ta deg en øl i sola. Prindsens Hage byr på umiddelbar festivalstemning hele året, samtidig som de yngste finner roen bakgårdens sandkasse.
Fra klokken 18 må alle under 20 ha følge av voksne for å komme inn.
Åpningstider: Mandag-tirsdag 12-22, onsdag-lørdag 12-00, søndag 12-21.
Fakta om Gatemat
- Street food er mat solgt enten gatelangs eller på et offentlig sted, som et marked.
- Maten blir ofte solgt fra en flyttbar bod eller vogn, og er ment å skulle spises med én gang.
- Gatemat har historiske røtter i antikkens Hellas, det gamle Kina og Romerriket.
- Gatemat består ofte av eksotiske retter fra ulike verdenshjørner, men den kan også være lokal og regional.
- Ifølge en studie FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) gjennomførte i 2007, spiser 2,5 milliarder mennesker gatemat hver dag.
- I dag kjøper folk gatemat av flere grunner: fordi det er lettvint, smakfullt, sosialt, for å prøve etniske retter, eller fordi man iblant kan finne gatemat til en rimelig pris.
Kilde: FAO.
(©NTB)