På få år er antall kaffebrennerier i Norge fordoblet. Mikel Duijnisveld startet kaffebrenneri i garasjen.
Hver fredagsmorgen siver lukten av nybrente kaffebønner ut av garasjen til Mikel Duijnisveld.
– Drømmen er å kunne leve av dette, sier han.
Foreløpig er kaffebrenning under navnet Mikel’s Kaffeverksted bare en bigeskjeft. Hver fredag har han fri fra jobben som servicetekniker, og tusler ut i sin påbygde garasje på Skedsmokorset for å brenne spesialkaffe til kaffebarer og privatkunder.
– Jeg liker utfordringen i å hele tiden lage et bedre produkt. Det er alltid noe i brenneprosessen man kan justere på for å hente fram andre nyanser i smaken, forteller han.
Mikel er ikke alene om å starte kaffebrenneri i det små. På fem år er antall kaffebrennerier i Norge mer enn fordoblet.
– For 5–6 år siden var det rundt 30 kaffebrennerier i Norge. Nå er det nærmere 80, forteller kommunikasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Bjørn Grydeland.
Det finnes nå kaffebrennerier i alle landets fylker, og brennes kaffe helt fra Alta i nord til Søgne i sør. Flest brennerier har naturlig nok Oslo, men selv et tynnere befolket fylke som Nordland har hele åtte kaffebrennerier.
Økt kaffeinteresse
Ifølge Grydeland henger økningen i antall kaffebrennerier sammen med en generelt økt interesse for kaffe.
– Siden de første kaffebarene kom for 20–25 år siden, har nordmenns interesse for kaffe stadig utviklet seg. Folk er mer opptatt av kaffe som råvare, hvor den kommer fra og hvordan den tilberedes, sier han.
Samtidig har nordmenn blitt mer opptatt av kortreist mat.
– Mange av de nye kaffebrenneriene er lokalt forankret, og leverer hovedsakelig til lokale butikker og restauranter, sier Grydeland.
En av dem som satser lokalt, er Johan Helstrøm Jørgensen, som driver det som sannsynligvis er verdens nordligste kaffebrenneri i Alta.
– 90 prosent av kundene er lokale, enten bedrifter, kafeer eller privatpersoner, sier han.
Jørgensen Kaffebrenneri fikk sin spede start ved at Jørgensen begynte å brenne kaffebønner i stekeovnen.
– Det var såpass artig at jeg bestemte meg for å kjøpe ordentlig utstyr og starte med brenning for salg. I tillegg var timingen god – vi skulle nemlig bygge hus, så da kunne vi utvide huset med et eget rom for kaffebrenning, sier han.
Lett tilgjengelig utstyr
For Mikel i Mikel's Kaffeverksted våknet den store kaffeinteressen da han fikk seg en espressomaskin. Etter hvert kjøpte han en liten kaffebrenner.
– Jeg begynte med en liten brenner i boden, som stadig ble byttet ut med noe større, forteller han.
I dag er garasjen utvidet for å gi plass til en stor, profesjonell brenner.
– Utstyret er blitt såpass tilgjengelig at det er mange som brenner kun for moro skyld. Du får brennere som er så små at du kan sette dem på kjøkkenbenken, forteller han.
For Yngve Wik Ydersbond i Maridalen Brenneri startet brenneinteressen med en ombygd popkornmaskin, et lavbudsjettsalternativ for dem som vil brenne bønnene selv.
– Jeg hadde noen kamerater som også brant kaffe i popkornmaskiner. Det ene førte til det andre, og det endte med at vi var seks kamerater som startet kaffebrenneri i min garasje, forteller han.
Målet var å lage den beste kaffen.
– Vi brenner kun bønner av aller høyeste kvalitet, bønner som etter bransjens poengsystem scorer fra 86 og oppover, forteller han.
Brenneriet har 130 abonnenter som får tilsendt nybrent kaffe to ganger i måneden, i tillegg til at de leverer til noen faste utsalgssteder. Rike har de imidlertid ikke blitt.
– Foreløpig har vi ikke tatt ut en krone i lønn. Men vi har det veldig moro underveis. Nå har vi for eksempel akkurat bygget en pakkemaskin, forteller han.
Brenning på deltid
Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller at det er et mindretall som lever av kaffebrenningen alene.
– De fleste av dem som har startet opp de siste årene, har annen jobb ved siden av. Det kan være krevende å skaffe nok kunder, kaffebarkjedene har for eksempel allerede sine egne brennerier eller faste leverandører. Men noen av dem som startet opp for 10–15 år siden, driver lønnsomt og har flere ansatte, påpeker han.
Spesialkaffe er fremdeles en liten nisje i Norge, over 90 prosent av kaffen kommer fra de tre store produsentene Joh. Johannson, Jacobs Douwe Egberts og Kjeldsberg.
Mikel Duijnisveld håper flere vil få smaken på kvalitetskaffe.
– Jeg vil aldri kunne konkurrere med største brenneriene på pris. Men jeg håper flere kan få øynene opp for at det er verdt å betale litt ekstra for god kaffe, på samme måte som man betaler for en god flaske vin, sier han.
Kaffebrennerier i Norge
Østfold
Øst Kaffekompani
Ørje Kaffebrenneri
Su Casa Coffee
Buskerud
Arctic Coffee
Hringariki Kaffebrenneri
Scandinavian Alps
Vestfold
Crema Kaffebrenneri
Håndverkeren Kaffe og Te
La Crema Kaffe
Hedmark
Balke Kaffe
Mjøsen Kafferøsteri
Oppland
Fossheim Brenneri
Lillehammer Kaffebrenneri
Telemark
Ild og Bønner
Kragerø Kaffebrenneri
Farstad & Co
Aust-Agder
Torungen Kaffe
Mukasa Kaffebrenneri
Vest-Agder
Cemo
Carlos’ Coffee
Sørlandets kaffebrenneri
Tiara Kaffebrenneri
Rogaland
Lervig Kaffe
Rogaland Kaffehus
Stavanger Kaffebrenneri
Austrått Kaffebrenneri
Mocca Egersund
Nistad Mikrobrenneri
Myksvoll Mikrobrenneri
Radikal Roasters
Hordaland
Jacobs Douwe Egberts Norge
Bergen Kaffebrenneri
Voss Kaffebrenneri
Merand Kaffe
Sogn og Fjordane
Sognefjord Kaffibrenneri
Møre og Romsdal
Madelynn Coffee
Patrick Volckmar
Jacu
Precious Bean Roasters
Fjellbrent Kaffebrenneri
Trøndelag
Kjeldsberg Kaffebrenneri
Storm Kaffe
Jacobsen & Svart
Pala Kaffebrenneri
Langøra Kaffebrenneri
Øver-Bakken Kaffebrenneri
Polar Bear Coffee Roasters
Nordland
Handelsstedet Forvik
Kaffebrenneri Brent
Bønner i byen
På Træna Kaffebrenneri
Hindø Kaffebrænderi
Strøm Eriksen
Keans Beans
Munin Coffee Roasters
Troms
Tromsø Kaffebrenneri
Finnmark
Jørgensen Kaffebrenneri
Oslo/Akershus
AS Pals
Black Cat Kaffe og Tehus
Den Gyldne Bønne
Fuglen Coffee Roasters
Joh. Johannson Kaffe
Kafeteros
Kaffa
Kaffebrenneriet
Lippe Coffee Roastery
Maridalen Brenneri
Mikels Kaffeverksted
My Ugly Baby
Norð Brenneri
Solberg & Hansen
Supreme Roastworks
Talormade
Tim Wendelboe
(Kilde: Norsk Kaffeinformasjon)