Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
26 desember 2019 10:30
Del på Facebook
FESTDESSERT: Banansplitt er festlig for små og store. Lag din egen variant – eller denne. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
FESTDESSERT: Banansplitt er festlig for små og store. Lag din egen variant – eller denne. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Står lek og moro på ønskelisten for 2020? Da kan du markere det med en banansplitt på nyttårsaften.

Det er tidlig på 1990-tallet. I en sofagruppe i imitert skinn, på en kafé et sted i Norge, sitter storfamilien og avslutter sine rekecocktails. Familiens eldste tørker barten omhyggelig med en burgunderrød papirserviett. Snart kommer hovedretten på bordet – oksesteik, temmelig tørr, men kompensert med mye fløtepoteter og brun saus blir det et festmåltid. Grådighetspausen blir kort, for de yngste har allerede begynt å øse seg opp over noe annet, det som fra deres synspunkt er kveldens høydepunkt og selve poenget med kafeer i det hele tatt: Banansplitten!

Er det rart vi gledet oss? Banansplitt er en fest for alle sanser, en syndig koalisjon av alt som er godt, dandert i et festlig tårn på tallerkenen.

Denne desserten har ikke overraskende sitt utspring i USA, og navnet «banana split» betyr ganske enkelt «delt banan». Det er ikke så faste retningslinjer for hvordan retten skal lages. Den vanligste varianten består av en banan delt i to på langs, toppet med iskrem, pisket krem, nøtter og sjokoladesaus. Det kan virke som banansplitt i utgangspunktet ble skapt for å fri til barn, men du kan også pønske ut mer voksne versjoner.

Jeg synes desserten får en ekstra nerve hvis bananen varmebehandles. Det kan gjøres på mange måter. Bananen kan for eksempel pakkes i søt tempuradeig og friteres, eller den kan marineres i lime og mørkt sukker og deretter grilles. Eller hva med skiver av banan toppet med sukker og brent av på tallerkenen, som i en crème brûlée?

Uansett, banansplitt gjør meg glad! Det handler om en følelse av overflod og uforbeholden kos. Hvis du er enig, kan du la 2020 bli året da du prøver masse gode banansplitt-varianter. Du kan toppe karamelliserte bananer med iser, sorbeter, kremer, pudding, nøtter, krokan, bærsauser, andre frukter, tørket frukt, knust sjokolade, sjokoladepulver, kanel … eller hva du ellers måtte finne på. Godt nytt år til ditt indre barn!

Flambert og karamellisert banan med karamellsaus, is og nøtter

Ingredienser (2 personer)

2 bananer
0,5 dl økologisk sukker
0,5 dl brun rom
1 lime (skall og juice)
1 ss smør
1 dl fløte
sukker til kremen
1 neve salte peanøtter
2 kuler vaniljeis
vaniljesaus
sjokoladesaus
eventuelt sjokolade som kan rives over
2 ss knuste, frysetørkede bringebær (kan sløyfes)

Framgangsmåte

Denne desserten blir minst like god når man ikke har en oppskrift. Det er bananen som er sakens kjerne og krever mest, for øvrig vil jeg oppfordre deg til å lage forskjellige type sauser og toppinger alt etter hva du har, hva du får tak i, og hva som frister mest.

Start med bananen, som deles på langs. Smelt så sukkeret til karamell i en teflonpanne, og legge bananen i karamellen med snittflaten ned. La karamellen få brune bananen litt før du tilsetter brun rom som du kan sette fyr på. Når flammen dør ut, tilsetter du smør og limesaft. La alt få koke inn til en tyktflytende, god karamellsaus som henger godt rundt bananen.

Anrett den varme, flamberte bananen på tallerken med godt med karamellsaus på. Topp med limezest fra skallet, gode sauser, peanøtter, revet sjokolade, pisket krem og is.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse