Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 oktober 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Harry Houdini. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Harry Houdini. Foto: Wikimedia Commons

1926: Utbryterkongen Harry Houdini døde av bukhinnebetennelse i Detroit. Houdini hadde lenge vært en arg kritiker av såkalte åndemedier som hevdet å kunne kommunisere med døde. Likevel hadde Houdini og hans kone Bess lovet hverandre at den første av dem som døde, skulle forsøke å ta kontakt med den gjenlevende fra det hinsidige. Bess Houdini kom derfor hvert år til å holde en spiritistisk seanse på ektemannens dødsdag, i håp om å oppnå forbindelse. På tiårsdagen i 1936 holdt hun en sterkt medieombrust «siste Houdini-seanse» på taket av et hotell i Hollywood. Men heller ikke denne gangen lyktes fru Houdini med å få sin avdøde mann i tale. Etter seansen skal en skuffet Bess ha blåst ut vokslysene som brente ved Houdinis portrett, med ordene: «Ti år er lenge nok å vente på en mann.»

1961: Levningene av Josef Stalin ble fjernet fra Leninmausoleet på Den røde plass i Moskva, og i stedet gravlagt i Kremlmuren. Den symbolske handlingen utgjorde et høydepunkt i den såkalte avstaliniseringen som var begynt i Sovjetunionen etter Stalins død i 1953. Ikke minst førstesekretær Nikita Khrusjtsjov var en pådriver for oppgjøret med diktatoren. I en tale i 1956, holdt for et utvalgt publikum under kommunistpartiets 20. partikongress, hadde han rystet tilhørerne med sin fordømmelse av Stalins utrenskninger i partiet i 1930-årene, og den usunne dyrkelsen av hans person. Fem år senere var Stalin støtt ut i kulden. Partikongressen i 1961 vedtok ikke bare at han skulle kastes ut av Leninmausoleet, men også at en rekke byer og gater som bar hans navn skulle omdøpes og monumenter av ham rives. Samme år ble Stalingrad omdøpt til Volgograd.

2011: Jordens befolkning rundet 7 milliarder, ifølge beregninger fra FN. Det antas at menneskeheten vokste svært langsomt fram til jordbruket tok til for 10 til 12 årtusener siden. Det totale folketallet på kloden for 12.000 år siden er anslått til fire millioner. Ved begynnelsen av vår tidsregning hadde det trolig nådd 200 millioner. Tusen år senere hadde det vokst til noe over 300 millioner, og den første milliarden ble passert tidlig på 1800-tallet. Medisinske framskritt og effektivisering av jordbruket har bidratt til en eksplosiv befolkningsvekst de siste 200 årene. Jordens befolkning hadde passert 2,5 milliarder i 1950, 4 milliarder i 1975, 5 milliarder sent på 1980-tallet og 6 milliarder i 2000. FN regner med at det i dag er 7,8 milliarder mennesker på kloden.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse