Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 november 2020 02:00
Del på Facebook
Lisboa. Foto: Wikipedia Italia
Lisboa. Foto: Wikipedia Italia

1755: Lisboa rammet av et voldsomt jordskjelv som la mesteparten av byen i ruiner. En tsunami som var utløst av skjelvet slo inn over byen med voldsom kraft en snau time senere. Det antas at mellom 15.000 og 100.000 mennesker omkom. Katastrofen i Lisboa skulle vise seg å få idéhistorisk betydning. Den komplette meningsløsheten i hendelsen reiste filosofiske spørsmål som skapte hodebry for teologene, og som bidro til å bane veien for Opplysningstiden i Europa. Den franske filosofen Voltaire brukte jordskjelvet som skyts mot den kristne forestillingen om en vennligsinnet guddom, og mot Leibniz’ påstand om at menneskene bebor den beste av alle mulige verdener. Jordskjelvet i Lisboa i 1755 var et av de mest ødeleggende i europeisk historie.

1959: Skrekkfilmsjangeren fikk en ny yndlingsrekvisitt da ishockeymålvakten Jacques Plante introduserte beskyttelsesmasken. NHL-spilleren hadde laget glassfibermasken selv, opprinnelig for å beskytte en brukket nese. I løpet av kort tid ble masken standardutstyr for hockeykeepere, som til da hadde måttet klare seg uten vern mot kølleslag og susende pucker i ansiktet. Den glatte, uttrykksløse masken med hull til munn og øyne gjorde et uhyggelig inntrykk på publikum. Dette ble også lagt merke til av filmindustrien, og masken har dukket opp som rekvisitt i bl.a. «Act of Vengeance» (1974), «Mad Max 2» (1981), «Heat» (1995) og ikke minst de tolv filmene i slasherserien «Friday the 13th» (1980–2009), der keepermaskens potensial som skrekkeffekt ble utnyttet til fulle.

1997: Landeplagen «Barbie Girl» med den dansk-norske dance-popgruppa Aqua gikk til topps på de britiske hitlistene. Singelen var den tredje fra gruppas debutalbum «Aquarium», og med sitt mildt insisterende refreng kom sangen til å toppe platebarometre i en lang rekke land. I USA nådde den sjuendeplass på Billboard Hot 100-lista. Totalt skal singelen ha solgt i åtte millioner eksemplarer over hele verden. Teksten refererte til lekedukkene Barbie og Ken, noe som fikk leketøyfabrikkant og Barbie-eier Mittel til å saksøke Aquas plateselskap. Mittel nådde ikke fram i retten. Publikums meninger om «Barbie Girl» var delte, og i 2011 kåret leserne av magasinet Rolling Stone låten til 1990-årenes mest enerverende.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse