Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 november 2020 02:00
Del på Facebook
Abraham Lincoln i november 1863. Foto: Wikimedia Commons
Abraham Lincoln i november 1863. Foto: Wikimedia Commons

1860: Abraham Lincoln ble valgt til president i USA. Lincoln huskes som en av de mest ruvende presidentene i amerikansk historie, ikke bare politisk, men også fysisk. Med sine 193 cm var han den høyeste som har bekledd vervet. Rekorden ville ha blitt tangert i 2004 om John Kerry hadde slått George W. Bush (182 cm) i presidentvalget. I stedet forblir Lyndon B. Johnson (192 cm) den hittil nest høyeste som har inntatt presidentstolen. Den tredje høyeste skal være Donald Trump, som ifølge Det hvite hus måler 190,5 cm. Det hersker imidlertid tvil om riktigheten av opplysningen. Ifølge avisen The Guardian avviker den fra det som fremgår av Trumps førerkort, utstedt i 2012, der høyden hans er oppgitt til 188 cm. Statistikk viser at et klart flertall av USAs presidenter i det 20. århundre var høyere enn sine motkandidater i valgkampen. En populær teori har derfor gått ut på at amerikanerne har en tendens til å falle for den høyeste kandidaten.

1880: Robert Musil ble født i Klagenfurt. Østerrikeren har fått ry som en av det 20. århundres store fornyerne av romanlitteraturen, ikke minst takket være hovedverket «Mannen uten egenskaper», en aldri fullført trebindskoloss som han skrev på gjennom mer enn 20 år. I romanen beskriver han bl.a. det smuldrende Habsburgmonarkiets siste fase før utbruddet av 1. verdenskrig. Første bind kom ut i 1930, andre bind i 1933. Musil skrev fortsatt på det tredje da han døde lutfattig av slag i Sveits i 1942, 61 år gammel. Han enke Martha sørget for at det ufullførte tredjebindet ble utgitt året etter. Robert Musils bøker var forbudt i Tyskland under naziregimet. I årene etter krigen var østerrikerens livsverk mer eller mindre glemt, inntil det ble «gjenoppdaget» i 1950-årene.

1938: 29 mennesker omkom da det brøt ut brann på loftet i Hegdehaugsveien 32 i Oslo. I anledning av en firmafest var lokalene pyntet med brennbare dekorasjoner av vatt, papp og kreppapir. Det antas at et magnesiumbluss kan ha antent brannen, som bredte seg med eksplosjonsartet hastighet og fanget gjestene i en dødsfelle. Atelieret var trolig omspent av flammer i løpet av sekunder. Mannskaper fra seks brannstasjoner rykket ut til stedet, men kunne ingenting gjøre for festdeltakerne på loftet. Alle de 29 som var til stede i lokalet omkom i brannen; fire av dem etter å ha hoppet ut fra 4. etasje i panikk. Brannen i Hegdehaugsveien i 1938 var den dødeligste som rammet Oslo i fredstid i det 20. århundre.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse