Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 november 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Charles Darwin. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Charles Darwin. Foto: Wikimedia Commons

1859: Charles Darwins bok «Artenes opprinnelse» kom ut i London. I boka (som bar den fulle tittelen «On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life») presenterer Darwin sin evolusjonsteori, der han argumenterer for at arter utvikler seg over utallige generasjoner gjennom naturlig seleksjon. Førsteopplaget på 1250 eksemplarer ble revet bort i løpet av én dag. Allerede den første anmeldelsen, som sto på trykk i det litterære magasinet «Athenaeum», gjorde seg lystig over tanken på at mennesket skulle stamme fra apene. Anmelderen konkluderte likevel med at boka hadde «krav på interesse». Med sin avvisning av så vel bibelens skapelseshistorie som Platons essensialisme representerer Darwins bok et vannskille i idéhistorien.

1931: Fraktskipet SS «Baychimo» la ut på en ubemannet reise som kan ha vart i flere tiår. Noen uker tidligere var skipet blitt sittende fast i pakkis utenfor nordkysten av Alaska. Kapteinen ga ordre om at mannskapet skulle gå fra borde, i håp om å kunne ut hente skipet senere. Etter en voldsom storm 24. november var skipet søkk borte. Rederiet antok at det var sunket, men noen dager senere ble det sett drivende i sjøen 70 kilometer fra utgangspunktet. I årene som fulgte drev «Baychimo» rundt på havet som et spøkelsesskip. Det ble observert flere ganger i årene fra 1933 til -35, og så sent som i 1939 skal mannskap fra et annet skip ha vært om bord i det for å kikke. Deretter ser det ut til at skipet har fortsatt sin ensomme ferd. I mars 1962 skal inuitter ha sett det i Beauforthavet. Den siste observasjonen av «Baychimo» ble innrapportert i 1969. Hvis rapporten er korrekt, må det herreløse skipet ha drevet omkring i minst 38 år.

1974: Skjelettet av et kvinnelig apemenneske ble funnet i Awash-dalen i Etiopia. Arkeologene som fant henne ga henne navnet Lucy etter Beatles-sangen «Lucy in the Sky with Diamonds». Lucy tilhørte arten Australopithecus afarensis, som trolig levde på jorda for mellom tre og fire millioner år siden. Skjelettrestene etter Lucy består av flere hundre små deler og utgjør omkring 40 % av det komplette skjelettet. Alderen på skjelettet er anslått til ca. 3,2 millioner år. Forskerne mener å vite at Lucy var ca. 110 cm høy, veide 29 kilo og gikk på to bein. Hun hadde framskutt kjeveparti og relativt liten hjerne sammenlignet med vår. Lucy oppbevares ved The National Museum of Etiopia i Addis Abeba.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse