Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 november 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1870: Den franske hydrogenballongen «La Ville d’Orléans» strandet på Lifjell i Telemark. De to franske ballongførerne hadde tatt av fra Paris 14 timer tidligere i et forsøk på å bringe brev med etterretningsopplysninger forbi de prøyssiske styrkene som beleiret byen. Sterk vind brakte ballongen ut av kurs. Da de villflydde franskmennene til sist fikk karret seg ut av kurven på Lifjell, hadde de lagt bak seg historiens til da lengste ballongferd. Ballongen med den tomme kurven seilte videre, og havnet til slutt i Krødsherad. Hendelsen vakte stor oppmerksomhet i Norge. De to ballongførerne ble feiret som helter og gjort krus på med mottakelser i Seljord, Drammen og Christiania. Ballongkurven deres er utstilt ved Teknisk Museum i Oslo.

1952: Agatha Christies mordmysterium «Musefellen» («The Mousetrap») hadde premiere på Ambassadors Theatre i London. Stykket skulle gå uavbrutt i Londons West End i nesten 68 år inntil koronaepidemien omsider satte en stopper for forestillingene 16. mars 2020. Dermed er «Musefellen» med god margin det stykket i teaterhistorien som har gått lengst. Christies historie var løselig basert på en mordsak som ble rullet opp i England i 1945. I henhold til tradisjonen blir publikum etter teppefall henstilt om å holde den overraskende løsningen på mysteriet hemmelig, for ikke å ødelegge spenningen for andre teatergjengere. Ifølge planen skulle forestillingen gjenåpne i St. Martin’s Theatre i oktober 2020. På grunn av utviklingen i pandemien er gjenåpningen utsatt på ubestemt tid.

1963: John F. Kennedy ble stedt til hvile på Arlington National Cemetery utenfor Washington D.C. Nøyaktig to uker tidligere hadde Kennedy selv besøkt æresgravlunden under markeringen av Veterans Day. Det er anslått at nærmere en million mennesker fulgte prosesjonen med den myrdede presidentens båre gjennom Washingtons gater. Kennedys etterfølger i presidentstolen, Lyndon B. Johnson, var blitt rådet av sikkerhetseksperter til ikke å delta i prosesjonen på grunn av attentatfaren. Johnson valgte å trosse sikkerhetsfolkenes råd. 220 offisielle utsendinger fra 92 land var kommet for å vise JFK den siste ære, blant dem kronprins Harald og statsminister Einar Gerhardsen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse