Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 november 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1903: Alice Herz-Sommer ble født i Praha av jødiske foreldre. Hun utdannet seg til pianist ved konservatoriet i fødebyen, og var i ferd med å skaffe seg et navn som konsertpianist da hun i 1943 ble arrestert av Gestapo og sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. I leiren ble hun tvunget til å holde mer enn 100 konserter på et nedslitt piano, med vakter og medfanger som tilhørere. På grunn av den merkelige musikerkarrieren fikk hun oppnavnet «Pianisten i Theresienstadt». Etter krigen arbeidet hun i nesten 40 år som musikklærer i Jerusalem. Alice Herz-Sommer døde i London i 2014, 110 år gammel. Hun var da den siste overlevende fangen fra Theresienstadt.

1939: Anna Mae Bullock, bedre kjent som Tina Turner, ble født i Tennessee. Hun gjorde sin første sceneopptreden med Ike Turner i 1958, og gjennom de neste to tiårene oppnådde ekteparet stor suksess med hits som «A Fool in Love», «It’s Gonna Work Out Fine», «River Deep – Mountain High» og «Proud Mary». Paret ble skilt i 1978. Tina Turners karriere fikk en ny vår i 1984 med albumet «Private Dancer», som solgte i 20 millioner eksemplarer og gjorde henne til en av 1980-tallets største stjerner. I 2020 ble «Private Dancer» innlemmet The National Recording Registry, en nasjonal katalog over lydopptak av særlig kulturell, historisk eller estetisk betydning.

1942: Det tyske transportskipet «Donau» forlot utstikker 1 ved Amerikalinjens kai i Oslo. Om bord i skipet var 532 norske jøder som var blitt arrestert og overlevert til tyskerne for deportasjon. 302 av de deporterte var menn, 188 kvinner og 42 barn. Skipet gikk til Stettin i det nåværende Polen, før fangene ble fraktet videre med tog til utryddelsesleiren Auschwitz Birkenau. Bare ni menn fra denne transporten skulle overleve 2. verdenskrig. Samme dag ble ytterligere 26 norske jøder sendt til Auschwitz med skipet «Monte Rosa». Av de totalt 767 norske jødene som ble deportert til tyske utryddelsesleirer, overlevde 30. «Donau» ble senket av sabotører i januar 1945. Skipsklokken fra fartøyet i dag utstilt på HL-senteret på Bygdøy.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse