Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1899: Den 27 år gamle gårdsgutten Karl Emil Malmelin drepte sju mennesker med øks på en husmannsplass i Klaukkala utenfor Helsingfors. Han gikk dermed inn i finsk kriminalhistorie som den verste øksemorderen landet har sett. Tre av Malmelins ofre var kvinner, to var barn. Gårdsgutten skal ha begått drapene i raseri over at husmannens datter ikke ville gifte seg med ham. Malmelin sonet 13 år i fengsel, men ble benådet i 1912. Like heldig var ikke Toivo Koljonen, Finlands neste verste øksemorder, som på flukt fra et fengsel i Huittinen i mars 1943 hogde i hjel seks personer på en bondegård. Øksemorderen ble dømt til døden og skutt. Toivo Koljonen var den siste i Finland som ble henrettet for sivile forbrytelser.

1924: J. Edgar Hoover ble utnevnt til sjef for Bureau of Investigation, forløperen til FBI. Han ble sittende som FBI-sjef til sin død 48 år senere, i 1972. FBI utviklet seg til en av verdens mest effektive politi- og etterretningsorganisasjoner under Hoovers ledelse. Ikke desto mindre har hans person og lederskap vært svært omdiskutert. Hoover var blant annet beryktet for sine iherdige svertekampanjer mot venstreorienterte og sin fiendtlige holdning til den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen. Ifølge Wikipedia overveide både Harry Truman, John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson å sparke den mektige FBI-sjefen, men alle de tre presidentene kom til at den politiske belastningen ville bli for stor. Johnson skal ha sagt om Hoover at «det er antakelig bedre å la ham stå på innsiden av teltet og pisse ut, enn på utsiden og pisse inn».

1933: Bokbålene ble tent i Hitler-Tyskland. Brenningen av bøker var del av en kampanje mot «utysk ånd», som var initiert av Goebbels’ propagandaministerium og ble satt i verk av SA og medlemmer av den nazi-dominerte tyske studentunionen. Hensikten med kampanjen var å deklassere og radere ut litteratur og tankegods som sto i motsetning til den nazistiske ideologien. De rituelle bålbrenningene foregikk i flere tyske universitetsbyer og skal ha slukt 25.000 bøker av 2.500 ulike forfattere, mange av dem jødiske. Joseph Goebbels var selv hovedtaler under arrangementet på Opernplatz i Berlin, der ca. 40.000 mennesker deltok. Blant bøkene som gikk opp i røyk var de av Heinrich Heine, forfatteren som i 1820-årene skrev: «Der man brenner bøker, vil man til slutt også brenne mennesker.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse