Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1978: Den italienske eksstatsministeren Aldo Moro ble funnet myrdet i en bil i Roma sentrum. Moro var blitt kidnappet av terroristorganisasjonen De røde brigader 16. mars. Det antas at han i de neste 55 døgnene ble holdt skjult i en leilighet i Roma. Terroristene sendte ut et foto av Moro foran organisasjonens banner og krevde at fengslede brigademedlemmer skulle løslates i bytte mot Moro. Statsminister Andreotti og hans regjering nektet blankt å forhandle med kidnapperne, selv etter påtrykk fra paven. Moro ble funnet i bagasjerommet på en Renault 4, bare en kort spasertur fra hovedkvarteret til hans eget parti, Kristeligdemokratene. Han var skutt elleve ganger i brystet. Aldo Moro var statsminister i Italia fra 1963 til 1968 og fra 1974 til 1976. Han ble 61 år gammel.

1986: Regjeringen Willoch gikk av. Den var dannet som en ren Høyre-regjering i oktober 1981, men ble utvidet til en koalisjonsregjering mellom Høyre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti to år senere. Kåre Willochs regjeringer huskes ikke minst for oppmykingen av lukkeloven og liberaliseringen av medie-, bolig- og kredittpolitikken. Et bratt fall i oljeprisene våren 1986 skulle vise seg å bli regjeringens bane. For å demme opp for virkningene av inntektsfallet, foreslo regjeringen bl.a. å øke bensinavgiften med 35 øre per liter. 9. mai stilte regjeringen kabinettsspørsmål på økningen. Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet, som hadde gått til valg på å bekjempe avgiftsøkninger, valgte å felle den borgerlige mindretallsregjeringen. Regjeringen Willoch ble avløst av Gro Harlem Brundtlands andre regjering.

1989: Totalforbudet mot skateboard i Norge ble opphevet. Forbudet var innført under regjeringen Nordli i september 1978. Rullebrettsaken hadde da sirkulert i det norske byråkratiet i tre år og vært til høring i en rekke offentlige instanser. I en uttalelse fra Statens forurensningstilsyn het det: «Erfaringer fra andre land viser at en ukontrollert utvikling i omsetning og bruk av rullebrett kan ta uheldige former og føre til mange alvorlige ulykker, særlig blant barn.» SFT viste blant annet til at det hvert år inntraff 800.000 ulykker med rullebrett på verdensbasis. Norsk Organisasjon for Rullebrett ble stiftet som en reaksjon mot kriminaliseringen av brettene. Ifølge Wikipedia var Norge i denne perioden det eneste landet i verden der innførsel, salg og bruk av rullebrett var forbudt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse