Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1886: Historiens første glass med Coca-Cola ble solgt i Atlanta i Georgia. Drikken var oppfunnet av apotekeren John Pemberton, som opprinnelig solgte den som patentmedisin. Ifølge Pemberton kunne miksturen kurere alt fra morfinavhengighet og nevrasteni til impotens, hodepine og halsbrann. Drikken het opprinnelig «Pemberton's French Wine Coca» og skal ha inneholdt både alkohol og kokain. Pemberton hadde laget den som en etterligning av den franske kokavinen «Vin Mariani», som hadde vunnet stor popularitet i Europa. I 1887 solgte han resepten til forretningsmannen Asa Griggs Candler for 2300 dollar. Candler grunnla senere The Coca-Cola Company og ble styrtrik. Pemberton døde av magekreft året etter, uvitende om hvilken gullgruve oppfinnelsen hans skulle bli.

1945: Reichskommissar Josef Terboven sprengte seg i en bunker på Skaugum, kort tid før den tyske kapitulasjonen trådtei kraft. Hos seg i bunkeren hadde han liket av den øverste sjefen for tysk politi i Norge, Wilhelm Rediess, som hadde skutt seg samme kveld. I dagene som fulgte, oppsto et rykte om at de to tyskerne fremdeles var i live. Ifølge ryktet hadde de satt selvmordet på Skaugum i scene og flyktet fra landet i en ubåt. Kroppsdelene som ble funnet i bunkeren, skulle angivelig skrive seg fra to lik som rømlingene hadde plantet der. Den fantastiske historien nådde etter hvert også avisene. Sannheten var at norsk politi identifiserte Terbovens levninger hinsides tvil. Ifølge Berit Nøklebys biografi «Josef Terboven: Hitlers mann i Norge» skjedde det blant annet ved hjelp av røntgenbilder av en gammel albuskade som Terboven hadde pådratt seg i en flyulykke.

1984: Thames Barrier ble offisielt åpnet. Det omfattende flomvernsystemet ved Woolwich øst i London var påbegynt i 1974, men hadde rot i en katastrofe flere tiår tilbake i tid. Den såkalte Nordsjøflommen 1953, som feide over Vest-Europa 31. januar det året, hadde tatt mer enn 300 liv bare i England og satt store deler av landets østkyst under vann. Hendelsen vakte frykt for at også London kunne bli rammet av en flomkatastrofe. Thames Barrier er et bevegelig flomvern som regulerer vannstanden i elva ved hjelp av kanaler som ved behov kan avstenges med porter. Barrieren er 20 meter høy og 520 meter lang. Ved byggingen ble det anslått at flombarrieren ville være i bruk to til tre ganger årlig, men klimaendringer og stigende havnivå har bidratt til at den må stenges langt oftere. I rekordåret 2013–14 ble den stengt 50 ganger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse