Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1682: Ludvig XIV og hans hoff flyttet inn i det kongelige slottet i Versailles. Slottet skulle forbli den franske kongefamiliens residens fram til revolusjonen i 1789. Kjernen i det kjempemessige palasset var et jaktslott som kongens far, Ludvig XIII, hadde påbegynt i 1626. Foruten å sørge for at bygningsmassen ble mangedoblet, anla «Solkongen» et hageanlegg som ifølge Wikipedia omfatter 815 hektar land med 1400 vannfontener og 400 skulpturer. Ludvigs to etterfølgere på tronen bygde slottet ytterligere ut, og kunne med tiden boltre seg på en 67.000 kvadratmeters gulvflate fordelt på 700 rom. Fasaden ut mot parken er mer enn en halv kilometer lang. Versailles-palasset er i dag den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Frankrike, bare slått av Eiffeltårnet og Louvre-museet i Paris.

1994: Kanaltunnelen mellom Frankrike og Storbritannia ble åpnet. Ideen om en ferdselsvei under Den engelske kanal hadde dukket opp allerede i 1802, da den franske bergingeniøren Albert Mathieu-Favier foreslo å bygge en tunnel for hestetrukne vogner, opplyst av oljelamper. De første prøveboringene med tanke på en mulig tunnel fant sted i 1882. Likevel var det først et drøyt århundre senere, i 1988, at byggearbeidene begynte for alvor. Jernbanetunnelen mellom Folkestone i Kent og Coquelles utenfor Calais er i overkant av 50 km lang, hvorav 39 km går under havet. Tunnelen løper i gjennomsnitt 45 meter under havbunnen. Dronning Elizabeth II av Storbritannia og Frankrikes president François Mitterrand sto for den høytidelige åpningen av tunnelen.

2004: Den siste episoden av situasjonskomedien «Friends» ble sendt på NBC. Serien om de seks unge vennene på Manhattan hadde da holdt det gående gjennom ti sesonger og 236 episoder siden oppstarten i 1994. «Friends» var en av tidenes mest populære TV-serier. Foruten det faste ensemblet, kunne serien skilte med et stort antall celebre gjesteskuespillere. George Clooney, Julia Roberts, Bruce Willis, Brad Pitt, Isabella Rossellini, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Sean Penn, Winona Ryder og Gary Oldman var blant stjernene som dukket opp i mindre roller. Mer kuriøse navn på gjestelisten var hertuginne Sarah Ferguson og milliardæren Richard Branson. Branson var å se som suvenirselger med opptil flere replikker i episode 23 av sesong 4.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse