Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1927: Virginia Woolfs roman «To the Lighthouse» (norsk tittel: «Til fyret») kom ut i London. Romanen skulle ikke bare bli et hovedverk i Woolfs eget forfatterskap, men i det 20. århundrets engelskspråklige litteratur overhodet. To dager med ti års mellomrom i familien Ramsays sommerhus på Hebridene danner rammen om det meste av den ytre handlingen, som ikke kan sies å være spektakulær. I stedet handler romanen mer enn noe annet om menneskelig bevissthet og opplevelse av tid. Fortellingen preges av stadige perspektivskifter mellom de ulike figurene, en teknikk som er blitt sammenlignet med den søkende lyskjeglen fra et fyr. «To the Lighthouse» finnes i to norske oversettelser, fra 1948 og 1995. Den første hadde tittelen «De drog til fyret».

1940: Hegra Festning i Stjørdal overga seg, som den siste av de norske enhetene som kjempet mot den tyske invasjonshæren i Sør-Norge. En styrke på drøyt 250 mann og én kvinne hadde da holdt ut i 25 døgn på festningen. Den ene kvinnen var 26 år gamle Anne Margrethe Bang (senere gift Strømsheim), som hadde meldt seg til motstandskampen straks etter invasjonen og sluttet seg til de frivillige mannskapene på Hegra. Under kampene gjorde hun tjeneste som sanitetsarbeider. Etter krigen ble Bang belønnet med flere krigsmedaljer og Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun har gått inn i den norske krigshistorien under tilnavnet «Lotten fra Hegra».

1965: The Hollies spilte inn «I’m Alive» i Abbey Road Studios i London. Sangen var spesialskrevet for bandet av amerikaneren Clint Ballard jr. og brakte The Hollies’ til topps på den britiske singellista for første gang. The Hollies var dannet i Manchester i 1962 av Graham Nash og Allan Clarke. Med sine vokalharmonier og klingende Rickenbacker-gitarer ble de en del av den britiske bølgen som skyllet over Europa og USA i 1960-årene. Grunnlegger Graham Nash forlot bandet i 1968 for å danne Crosby, Stills & Nash. Likevel fortsatte The Hollies sine herjinger på hitlistene, bl.a. med en versjon av «He Ain’t Heavy, He’s My Brother» (1969). The Hollies er aldri blitt oppløst og har nå eksistert i 61 år med skiftende besetninger. Gitarist Tony Hicks og trommeslager Bobby Elliot har vært med siden 1963.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse