Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1812: Storbritannias statsminister Spencer Perceval ble skutt ned og drept i underhusets foajé. Attentatmannen var den ruinerte forretningsmannen John Bellingham, som mente han hadde krav på erstatning fra britiske myndigheter for at han hadde sittet uskyldig fengslet i Russland i fire år. Drapet skulle være en gjengjeldelse for at Perceval og hans regjering hadde avvist erstatningskravet. Under rettssaken leste Bellingham opp en erklæring der han rolig og saklig gjorde rede for sine beveggrunner. Hans sluttord til retten var: «Mine herrer, jeg legger mitt liv i deres hender, i trygg forvissning om at dere vil yte meg rettferdighet.» Retten svarte med å dømme ham til døden, og tre dager senere ble dommen eksekvert. Spencer Perceval er den eneste statsministeren i britisk historie som er blitt myrdet.

1892: Den svenske oppfinneren Johan Petter Johansson tok patent på skiftenøkkelen. Johansson hadde prøvd seg som både gjeter, torvgraver og jernbaneslusk før han kom i lære ved et mekanisk verksted i 21-årsalderen. I 1880 presenterte han sin første oppfinnelse, en smørekopp. I 1888 fant han opp en justerbar rørtang, men det var hans variant av den justerbare skiftenøkkelen (først patentert av briten Edwin Beard Budding i 1842) som skulle gjøre ham til en holden mann og skaffe ham oppnavnet «Johansson med tången». Senere fant han bl.a. opp en sukkertang med fjærende gripeklo. Den terningformede sukkerbiten var derimot ikke svenskens oppfinnelse. Den var oppfunnet i 1843 av den sveitsiske apotekeren og 16-barnsfaren Jacob Rad.

2001: Den britiske forfatteren Douglas Adams døde av hjertesvikt i California, 49 år gammel. Adams huskes fremfor alt som skaperen av den satiriske science fiction-serien «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy», som han opprinnelig skrev som et hørespill for BBC radio i 1978. Historien kom ut i romanform fra 1979, fordelt på fem bøker. Første bind solgte i en kvart million eksemplarer i løpet av tre måneder. Svorne Adams-fans feier hvert år den internasjonale håndkledagen («Towel Day») til minne om forfatteren. I romanene foreskrev Adams nettopp et håndkle som den nyttigste gjenstanden en reisende i rommet kan ha med seg. Asteroiden 25924 Douglasadams er oppkalt etter forfatteren.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse