Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 november 2023 02:00
Del på Facebook

1889: Den amerikanske journalisten Nellie Bly la ut på sin reise rundt jordkloden. Den grensesprengende reportasjereisen var inspirert av Jules Vernes roman «Jorden rundt på 80 dager». Med seg på reisen hadde hun klærne hun sto og gikk i, samt undertøyskift og toalettsaker i en liten veske. Reisebudsjettet var på 200 britiske pund. Bly gjennomførte turen på 72 dager. Nellie Bly (egentlig Elizabeth Jane Cochrane) var en tidlig eksponent for den oppsøkende, personlige journalistikken som senere skulle få betegnelser som gonzo og wallraffing. I 1887 simulerte hun sinnssykdom for å bli innlagt på mentalsykehuset Blackwell’s Island Insane Asylum. Etter oppholdet skrev Bly boka «Ten Days in a Mad-House», der hun dokumenterte vanskjøtsel og mishandling av pasientene ved sykehuset.

1961: Beboerne langs paradegaten Stalinallee i Øst-Berlin våknet på ny adresse. Dagen før hadde kommunistpartiet vedtatt å utradere Josef Stalin fra Berlin-kartet med øyeblikkelig virkning, etter mønster av avstaliniseringsprosessen som pågikk i Sovjetunionen. 14. november sto en kort kunngjøring på trykk i DDR-avisene om at Stalinallee var omdøpt til Karl-Marx-Allee. Også trikkeholdeplasser, T-banestasjoner o.l. hadde fått nye navn. En iøynefallende virkning av nyordningen var at den kolossale Stalin-statuen som tronet over Stalinallee i all stillhet var blitt fjernet i løpet av natten. Fundamentet ble senere kamuflert med en vannfontene. Noen av arbeiderne som var utkommandert for å rive monumentet, beholdt deler av det som suvenirer. Stalins venstre øre har i mange år vært utstilt i retrokafeen Café Sibylle i Karl-Marx-Allee.

1963: Øya Surtsey ble dannet utenfor sørkysten av Island. Få dager tidligere hadde et undersjøisk vulkanutbrudd begynt ved Vestmannaeyjar. Store mengder lava og aske ble spydd ut fra 130 meters dyp, inntil massene formet en øy som brøt overflaten 14. november. Den rykende, nyskapte øya ble først oppdaget av besetningen på en fiskebåt, som trodde det dreide seg om et fartøy i brann. De første skuelystne gikk i land på øya allerede i 1963, men utbruddene opphørte ikke før i juni 1967. Øya hadde da nådd en størrelse på 2,7 kvadratkilometer. På grunn av erosjon har den senere skrumpet inn til mindre enn halvparten. Surtsey fikk navn etter Surt, ildjotnenes hersker i norrøn mytologi. Øya har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2008.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse