Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 november 2023 02:00
Del på Facebook

1923: Det rene, røde flagget med sigd og hammer ble vedtatt som Sovjetunionens offisielle flagg. Emblemet med de korslagte redskapene skal skrive seg fra Den russiske revolusjon. Hammeren symboliserte landets industriarbeidere og sigden landbruksarbeiderne. I senere, mer kjønnsorienterte tolkninger er sigden og hammeren blitt utlagt som et symbol på Sovjetunionens kvinner og menn. Den lille, femtakkede stjernen over spissen av sigden sto for kommunistpartiet. Rødfargen på flagget er gjerne blitt assosiert med blodet som er blitt ofret på veien mot folkets frigjøring. Sigden og hammeren gjennomgikk en mindre designjustering i 1955. Flagget hadde status som nasjonalflagg inntil Sovjetunionens oppløsning i 1991.

1974: Den amerikanske varsleren og fagforeningsaktivisten Karen Silkwood døde under mystiske omstendigheter. Silkwood arbeidet ved et atomkraftverk i Oklahoma, der hun avdekket det hun mente var helsefarlige arbeidsforhold og systematiske brudd på sikkerhetsforskriftene. 13. november 1974 var hun på vei til et møte med en reporter i New York Times som hadde vist interesse for funnene hennes. Med seg i bilen hadde hun papirer som dokumenterte lovbruddene ved kraftverket. Noen kilometer utenfor Oklahoma skar Silkwoods Honda Civic ut av veibanen, og hun ble drept på stedet. Under etterforskningen av ulykken ble det gjort funn som kunne tyde på at bilen var blitt presset av veien. Dokumentene hun hadde hatt med seg, var dessuten sporløst forsvunnet. Historien om Karen Silkwood ble filmatisert i 1983 med Meryl Streep i hovedrollen.

2015: 130 mennesker mistet livet i seks koordinerte terrorangrep på sivilbefolkningen i Paris. Angrepene ble utført av islamistiske terrorister. Den første aksjonen fant sted klokken 21.16 utenfor Stade de France, der en selvmordsbomber sprengte seg under en fotballandskamp mellom Frankrike og Tyskland. I løpet av de neste minuttene gikk terroristene til angrep på en rekke utesteder i byen. 19 mennesker ble drept da to menn skjøt med automatgeværer mot en uterestaurant i det 11. arrondissement. 89 liv gikk tapt på konsertstedet Bataclan i det samme distriktet, da fire terrorister åpnet ild mot publikum under en konsert med det amerikanske bandet Eagles of Death Metal. Angrepet på Paris 13. november 2015 var det dødeligste som hadde rammet Frankrike siden 2. verdenskrig. IS tok på seg ansvaret for terrorhandlingene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse