Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 november 2023 02:00
Del på Facebook

1938: Herman Göring la fram den såkalte Madagaskar-planen under et møte i luftfartministeriet i Berlin. Planen var utarbeidet av ledende tyske nazi-ideologer og gikk ut på å deportere Tysklands jødiske befolkning til Madagaskar. Ideen var blitt lansert av akademikeren og antisemitten Paul de Lagarde allerede i 1878. Göring så for seg at fire millioner tyske jøder skulle flyttes til Madagaskar i løpet av seks år. Øya skulle ikke være en jødisk nasjonalstat, men drives som en politistat av SS. Ved ankomst skulle jødene fratas sitt tyske statsborgerskap. Planen ble aldri iverksatt, men er blitt betegnet som et viktig psykologisk skritt på veien mot folkemordet på jødene. Drøyt tre år senere, under Wannsee-konferansen i januar 1942, la tyske nazitopper planer for en industriell utryddelse av jødiske borgere.

1948: Dommene ble avsagt i den såkalte Tokyoprosessen. Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Tokyo bar det formelle navnet International Military Tribunal for the Far East, og på tiltalebenken satt 28 av Japans ledende politikere og militære under 2. verdenskrig. Blant tiltalepunktene var forbrytelser mot freden og forbrytelser mot menneskeheten. Retten fant én av de 28 utilregnelig og frafalt tiltalen. To døde mens rettssakene pågikk. De øvrige 25 ble alle funnet skyldige og sju dømt til døden ved hengning. En av de dødsdømte var Japans statsminister fra 1941 til 1944, general Hideki Tojo, som bl.a. ble holdt ansvarlig for angrepet på Pearl Harbor i desember 1941. Ved arrestasjonen i 1945 hadde Tojo forsøkt å begå selvmord ved å skyte seg i brystet, men bommet på hjertet. Generalen og de andre dødsdømte ble hengt lille julaften 1948.

1999: Paul Francis Gadd, bedre kjent som den britiske glamrockartisten Gary Glitter, ble dømt til fire måneders fengsel for besittelse av barnepornografi. Dommen var den første av flere som skulle knytte Gadds navn til seksuelle overgrep mot barn. I 2015 fikk han en dom på 16 års fengsel for overgrep han skal ha begått mot unge jenter i årene 1975–1980, blant dem et voldtektsforsøk. Den nå 79-årige Gadd ble løslatt på prøve i februar 2023 etter å ha sonet halve dommen, men tilbakekalt til fengselet igjen allerede i mars måned for å ha brutt vilkårene for løslatelsen. Gadd slo igjennom under scenenavnet Gary Glitter i 1972 og hadde en rekke store hits i 1970-årene. Ifølge Wikipedia har han solgt mer enn 20 millioner plater.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse