Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 november 2023 02:00
Del på Facebook

1936: Mediemagnaten og Time-grunnleggeren Henry Luce relanserte magasinet Life. Bladet hadde eksistert siden 1883, men ble under Luce’ ledelse omskapt til et moderne ukemagasin med vekt på fotoreportasje. Gjennom de neste tiårene skulle Life dominere magasinmarkedet og sysselsette noen av klodens beste reportasjefotografer. På et tidspunkt solgte magasinet i mer enn 13,5 millioner eksemplarer ukentlig. Blant Lifes berømte scoop var Robert Capas bildereportasjer fra den allierte landgangen i Normandie 6. juni 1944. I 1960-årene begynte interessen for magasinet å dale, og i 1972 var Lifes æra som ukemagasin forbi. Life ble først videreført som månedsmagasin og senere som bilag til aviser. I 2007 ble det avviklet som papirpublikasjon.

1951: En brann i en trebygning på Holmen i København fikk katastrofale følger. Den brennende bygningen huset et av mineverkstedene til den danske marinen, som hadde base på Holmen. Københavns brannvesen hadde feilaktig fått opplyst at det ikke fantes sprenglegemer i bygningen. Mannskapene var derfor uvitende om at 11 miner var inne til ettersyn og lå lagret i et av bygningens rom. Da brannen nådde minene klokken 22.53, utløste det en eksplosjon som rystet store deler av København og kunne høres langt inn i Sør-Sverige. Eksplosjonen blåste inn tusener av vindusruter på Holmen og i indre by. 16 personer omkom i katastrofen, 14 av dem brannfolk. Årsaken til brannen er aldri klarlagt.

1990: Forfatteren Roald Dahl døde i Oxford, 74 år gammel. Dahl var født av norske foreldre og oppkalt etter Roald Amundsen. Etter en karriere som kampflyver, fikk han publisert sin første fortelling i 1942. Dahl skulle få verdensry som forfatter av både burleske historier for barn og makabre spenningsnoveller for voksne. Også hans eneste voksenroman, «Onkel Osvald» (1979) vant stor popularitet. En periode i 1960-årene arbeidet Dahl som filmmanusforfatter. Han skrev blant annet manuset til James Bond-filmen «You Only Live Twice» (norsk tittel: «James Bond i Japan»). Roald Dahls forfatterskap ble sentrum for en intens debatt i 2023, da det ble kjent at det britiske forlaget Puffin Books hadde engasjert sensitivitetslesere for å «rense» barnebøkene hans for ord og karakteristikker som de mente var i utakt med tidsånden.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse