Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 november 2023 02:00
Del på Facebook

1944: Den verste skipskatastrofen i Sverige siden 1600-tallet inntraff i Østersjøen. Passasjerskipet S/S «Hansa» var på vei fra Nynäshamn til Visby da det ble rystet av en voldsom eksplosjon under vannlinjen. Bare to av de 86 om bord reddet livet da skipet sank kort etter. Det ble først antatt at «Hansa» hadde støtt på en flytemine, men nærmere undersøkelser viste at en torpedo avfyrt fra et ukjent fartøy hadde vært årsak til katastrofen. Torpedoens nasjonalitet forble en gåte i 20 år. I 1964 mente den tyske marinehistorikeren Jürgen Rohwer å ha funnet ut at torpedoen stammet fra en sovjetisk ubåt. Ved hjelp av tyske og sovjetiske kilder hadde Rohwer rekonstruert aktivitetene i farvannet på det aktuelle tidspunktet. I 1990-årene ble teorien hans bekreftet av svenske journalister, som under graving i Sovjetunionens marinearkiver fant dokumentasjon på at S/S «Hansa» var blitt senket av den sovjetiske ubåten L-21.

1948: 11 personer mistet livet da en trolleybuss falt ned fra Essingebron i Stockholm. Ulykken inntraff like etter klokken åtte om morgenen, da bussen kolliderte med en lastebil ute på broen og skjente ut til siden, der den sprengte rekkverket. Ifølge øyevitner sto bussen og vippet på kanten i noen fryktelige sekunder, før den styrtet ned i isvannet under og sank på 17 meters dyp. Bare én av de tolv personene i bussen reddet livet. En undersøkelseskommisjon kom til at bussens uvanlige konstruksjon hadde medvirket til ulykken. I 1948 var det høyrekjøring i Sverige, men ulykkesbussen var en ekstrabuss med venstreratt som var satt inn under morgenrushet. Bussen hadde dessuten speilvendte pedaler. En fører som ikke var vant med speilvendingen, kunne dermed komme i skade for å tråkke på gassen i stedet for bremsepedalen.

1974: Skjelettet av et kvinnelig apemenneske ble funnet i Awash-dalen i Etiopia. Arkeologene som fant henne, ga henne navnet Lucy etter Beatles-sangen «Lucy in the Sky with Diamonds». Lucy tilhørte arten Australopithecus afarensis, som trolig levde på jorda for mellom tre og fire millioner år siden. Skjelettrestene etter Lucy består av flere hundre små deler og utgjør omkring 40 % av det komplette skjelettet. Alderen på skjelettet er anslått til ca. 3,2 millioner år. Forskerne mener å vite at Lucy var ca. 110 cm høy, veide 29 kilo og gikk på to bein. Hun hadde framskutt kjeveparti og relativt liten hjerne sammenliknet med vår. Lucy oppbevares ved The National Museum of Ethiopia i Addis Abeba.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse