Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 november 2023 02:00
Del på Facebook

1120: Det hvite skip forliste i Den engelske kanal. Det hvite skip var en hvitlig, vikingskiplignende farkost som skulle bringe prins William Adelin, kong Henrik Is eneste ektefødte sønn og tronarving til England, hjem fra Frankrike. Om bord var også to av kongens øvrige barn og et stort antall adelige. Utenfor byen Barfleur på Normandiekysten gikk skipet på et undervannsskjær og sank. Bare én av de rundt 300 personene om bord berget livet. Tronarvingens død bidro til å kaste England ut i en periode med borgerkrig og arvefølgekrise som skulle vare i 20 år og gå inn i britisk historie som «The Anarchy». Historikeren William av Malmesbury (1095–1143) skrev om Det hvite skip: «Intet skip har brakt England så mye ulykke.»

2005: «Jeg brukte en masse penger på sprit, damer og raske biler. Resten sløste jeg bort.» Ordene tilhører fotballegenden George Best, som etter mange tiårs alkoholmisbruk døde på et sykehus i London 25. november 2005. Best var født og oppvokst i Belfast i Nord-Irland. 15 år gammel ble han oppdaget av en talentspeider fra Manchester United, som telegraferte følgende beskjed til klubbens manager Matt Busby: «Jeg tror jeg har funnet et geni.» Bests karriere nådde toppunktet allerede i 1968, da han som 22-åring vant europacupen med Manchester United og ble utropt til Årets spiller i Europa. Etter fotballkarrieren var han mest kjent for sitt utsvevende liv og massive alkoholforbruk. På hans egen anmodning trykte avisen News of the World et bilde av ham i sykesenga, fem dager før han døde, under overskriften: «Don’t die like me.» George Best ble 59 år gammel.

2019: Innbruddstyver stjal tre uvurderlige sett med edelsteiner fra museet Grünes Gewölbe («Det grønne hvelv») i Dresden. Før ranet hadde tyvene forårsaket et strømbrudd som satte museets alarmer ut av funksjon. Deretter tok de seg inn i bygningen gjennom et vindu, knuste glassmontrene med øks og tok for seg av kostbarhetene, blant dem den navngjetne «Dresdens hvite diamant». Verdien av de stjålne skattene ble anslått til godt over en milliard norske kroner. Tyske medier omtalte kuppet som det største i sitt slag siden 2. verdenskrig, og flere tusen politifolk var involvert i etterforskningen. Mistanken gikk snart i retning av et bestemt miljø med base i Berlin. I mai 2023 ble fem menn, alle fra samme familie, domfelt for ranet av «Det grønne hvelv». En del av de stjålne edelstenene har også kommet til rette.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse