Annonse
Annonse
Foto: Nevit Dilmen, https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Nevit#Nevit_Dilmen
Foto: Nevit Dilmen, https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Nevit#Nevit_Dilmen

1956: Befolkningen i Budapest reiste seg i protest mot Sovjetunionens okkupasjon av Ungarn. Titusener av ungarere marsjerte mot parlamentsbygningen med krav om politisk frihet, økonomiske reformer og tilbaketrekning av de sovjetiske styrkene. I dagene som fulgte raste det rene gatekamper mellom demonstrantene på den ene siden, og militærenheter og sikkerhetspoliti på den andre. I første omgang seiret opprørerne, med den følge at sikkerhetspolitiet ble oppløst, flerpartisystemet gjeninnført og en nasjonal koalisjonsregjering dannet. 4. november satte Sovjetunionen inn et voldsomt militært angrep på Budapest og gjenopprettet det sovjetiske marionettregimet med makt. I løpet av kort tid var all opposisjon knust. Det antas at ca. 200 000 ungarere flyktet fra landet i kjølvannet av revolten.

1958: Smurfene dukket første gang opp i det belgiske tegneseriebladet Le Journal de Spirou. Serien om de blå skogvesenene var skapt av tegneren og manusforfatteren Pierre Culliford, kjent under signaturen Peyo. Allerede i 1959 kom de tidligste spinoffproduktene på markedet i form av små plastfigurer. I Norge tok smurfefeberen for alvor av i 1978, da musikkalbumet «I Smurfeland» med skuespilleren Geir Børresen inntok førsteplassen på VG-lista. Året etter ble suksessen fulgt opp med platene «Alle gode ting er Smurf» og «Sommer i Smurfeland». Musikken var skrevet av nederlenderen Pierre Kartner. Platene utmerket seg blant annet ved smurfekorets høyfrekvente (og i mange ører grenseløst irriterende) stemmeleie.

2002: Den nesten tre døgn lange gisselsituasjonen i Dubrovka-teateret i Moskva begynte. Midt under en musikalforestilling stormet et førtitall væpnede, tsjetsjenske separatister inn i salen og tok 850 mennesker som gisler. Terroristene truet med å drepe gislene hvis ikke russiske styrker «umiddelbart og uten betingelser» trakk seg ut av Tsjetsjenia. To og et halvt døgn senere klarte russiske spesialstyrker å ta seg inn i teatret, etter først å ha pumpet en bedøvende gass inn gjennom bygningens ventilasjonsanlegg. Ifølge Wikipedia omkom alle terroristene og 130 av gislene under aksjonen. Moskvas helsemyndigheter vedgikk senere at en stor andel av dødsfallene skyldtes giftgassen som var blitt sprøytet inn for å sette terroristene ut av spill.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte