1755: Forfatteren, kritikeren, biografen og samfunnsdebattanten Samuel Johnson ga ut sin mastodontiske «A Dictionary of the English Language» i London. Verket er blitt stående som en av de mest innflytelsesrike ordbøkene i det engelske språk. Ifølge Wikipedia inneholdt førsteutgaven 42.773 oppslagsord, og Johnson hadde brukt ni år på å skrive den. Førsteutgaven kom ut i to bastante bind som målte 46 x 51 cm. Papiret var av ypperste kvalitet, og kostet alene mer enn Johnson hadde fått i honorar for å skrive verket. Med en pris som tilsvarte 7000 kroner etter dagens pengeverdi gikk salget av førsteutgaven heller tregt. Ved en opptelling i 1774 kom man til at de til da fem utgavene av boka var solgt i omkring 6000 eksemplarer. Ikke desto mindre var Johnsons ordbok praktisk talt enerådende i England inntil den første komplette utgaven av «The Oxford English Dictionary» forelå i 1928.
1846: En karavane på ni prærievogner skumpet ut fra byen Springfield i Illinois. Om bord i vognene var tre nybyggerfamilier på totalt 87 menn, kvinner og barn under ledelse av George Donner. Målet for reisen var California. Et forsøk på å ta en raskere rute enn den alminnelige fikk fatale følger for de reisende. Donner-gruppen («The Donner Party») ble sittende fast i snøen i Sierra Nevada-fjellene. Etter kort tid gikk gruppen tom for mat og brensel, og mange av gruppens medlemmer frøs i hjel. Sulten drev de øvrige til å spise de døde. En flokk på 15 personer forsøkte å ta seg ut av fjellene på truger, men alle så nær som to omkom. Bare 48 av de 87 personene som forlot Springfield overlevde. Historikere har betegnet Donner-tragedien som en av de mest hjerteskjærende i Vestens migrasjonshistorie.
1989: 96 tilskuere ble klemt i hjel på Hillsborough Stadium i Sheffield under en semifinale i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. Alle de omkomne var Liverpool-supportere. Kort etter hevdet avisen The Sun at det var supporternes egen aggressive oppførsel som hadde utløst ulykken. Under slagordet «Justice for the 96» begynte de etterlatte en lang kamp for å renvaske ofrene for anklagene. De nådde målet 27 år senere, i april 2016, da en britisk domstol frikjente ofrene for enhver medvirkning til hendelsesforløpet, og slo fast at grov uaktsomhet fra politiets side hadde utløst katastrofen. Den dødbringende trengselen på tribunene oppsto da politiet åpnet portene til det allerede smekkfulle stadionanlegget for å slippe inn massene som presset på ved inngangene. Hillsborough-katastrofen var den alvorligste stadionulykken i britisk historie.
(©NTB)