1719: «Robinson Crusoe» kom ut i London. Romanen om den skipbrudne sjøfareren som tilbringer 28 år på en øde øy var Daniel Defoes første skjønnlitterære verk, og han var nesten 60 år gammel da han skrev den. Defoe var trolig inspirert av den skotske sjømannen Alexander Selkirks liv og skjebne. Selkirk var blitt etterlatt av mannskapet sitt på en ubebodd stillehavsøy i 1704, med bare en muskett, en pose krutt, en bibel og noen få redskaper til å hjelpe seg med. Han bodde mutters alene på øya inntil han ble reddet av en sjøkaptein i 1709. Romanen gjorde Daniel Defoe verdensberømt. Hans modell Alexander Selkirk døde av gulfeber under en sjøreise i 1721, og ble begravet på havet. Øya han var strandet på i fem år ble omdøpt til Robinson Crusoe Island i 1966.
1893: Skarpretter Samson Isberg døde i Bergen, 78 år gammel. Isberg kom fra en fjellgård utenfor Odda, og var utdannet ved underoffisersskolen i Bergen. Han var en tid underinspektør ved Bergen tukthus før han ble utnevnt til byens skarpretter. Fra 1849 virket han som skarpretter for hele Norge. Isberg skal ha svingt øksen over totalt 15 mennesker i løpet av sin karriere som bøddel. Etter å ha henrettet rovmorderne Priess og Simonsen på Etterstad utenfor Christiania i 1864, pensjonerte hans seg etter eget ønske. I samtidens øyne var Isberg en skikkelse omgitt av mørk mystikk. Norsk biografisk leksikon beskriver ham som «en høy og mager mann, alltid velkledd og med hvitt halstørkle; stillferdig, alltid alene og blek». En politimester i Bergen skrev om Isberg: «Hans ansigtsuttrykk var saa dypt alvorlig, at det gjorde indtryk av aldri mer å kunde frembringe et smil.»
1902: Skuespilleren Peter Pavels Aabel – bedre kjent som Per Aabel – ble født i Kristiania. Han var sønn av skuespillerparet Hauk Aabel og Svanhild Johannessen. De første årene bodde han i Arbiens gate, der han var nabo av Henrik Ibsen. 11 år gammel debuterte han på Centralteatret i syngespillet «Til sæters». Likevel skulle det ta mange år før han valgte å satse på skuespilleryrket. Han hadde anlegg for tegning, og 15 år gammel illustrerte han en barnebok av sin filletante Margrethe Munthe. Senere studerte han kunstfag, samtidig som han utdannet seg til ballettdanser. I 1922 åpnet Aabel sin egen ballettskole i Kristiania. Etter videre ballettstudier i Paris arbeidet han som koreograf, kostymetegner og scenograf. Først i 1931 vendte han tilbake til teaterscenen. Per Aabel huskes som en av Norges største scenekunstnere i det 20. århundre.
(©NTB)