Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 april 2019 02:00
Del på Facebook
Rouget de Lisle, Forfatter og komponist av «Marseillaisen» som synges for første gang.
Rouget de Lisle, Forfatter og komponist av «Marseillaisen» som synges for første gang.

1792: Den ukjente ingeniørkapteinen og komponisten Claude Joseph Rouget de Lisle skrev «La Marseillaise» («Marseillaisen»). Rouget skal ha skrevet sangen i løpet av en eneste natt, i opphisselse over nyheten om Østerrikes krigserklæring mot Frankrike. To måneder senere vakte sangen enorm begeistring da den ble framført under en bankett i Marseille. I august samme år brakte frivillige revolusjonære med seg sangen til Paris, der den ble sunget under stormingen av Palais des Tuileries. Siden bredte sangen seg som en løpeild over hele Frankrike. I 1795 fikk den første gang status som landets nasjonalsang. «La Marseillaise» er det eneste av Rougets verker som huskes av ettertiden. Forfatteren Stefan Zweig har skildret ingeniørkapteinens kunstneriske raptus i boken «Evige øyeblikk» (1927). Kapitlet om Rouget bærer tittelen «Geni for en natt».

1952: Den såkalte Grauballemannen ble funnet i en torvmyr i Grauballe ved Silkeborg i Danmark. Myrliket var så godt bevart at en eldre bondekone fra egnen sverget på at hun kjente igjen mannen som «Røde Kristian», en lokal lasaron som hadde forsvunnet sporløst i slutten av 1880-årene. Ved hjelp av karbondatering har man imidlertid kunnet fastslå at Grauballemannen døde omkring år 290 f. Kr. På grunn av surt, oksygenfattig vann og lave temperaturer er myrer svært velegnede til å preservere bløtt vev. Spesielt i enkelte myrområder i Midtjylland har betingelsene vist seg å være gunstige. Snaut to år før funnet av Grauballemannen, i mai 1950, kom noen bønder over den såkalte Tollundmannen mens de gravde torv i en myr utenfor Silkeborg. Liket var så godt bevart at torvgraverne trodde det måtte dreie seg om et mordoffer, og varslet politiet.

1986: En eksplosjon i en reaktor førte til at store mengder radioaktivt avfall lekket ut fra kjernekraftverket i Tsjernobyl i det daværende Sovjetunionen. Sovjetiske myndigheter var tause om ulykken i nærmere tre døgn. I mellomtiden hadde eksperter ved Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala län rapportert om ualminnelig høye radioaktive verdier i atmosfæren. Svenskene fryktet først at det dreiede seg om en lekkasje fra deres eget kraftverk, og de 600 arbeiderne ved Forsmark ble straks evakuert. Samme ettermiddag holdt Sveriges energiminister Birgitta Dahl en pressekonferanse der hun slo fast at utslippet ikke kunne skrive seg fra et svensk anlegg. Noen timer senere orienterte sovjetmyndighetene om ulykken gjennom en kort erklæring i de statlige TV-nyhetene. Atomkraftverkulykken i Tsjernobyl er den alvorligste i verden til nå.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse